Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Καταπονημένος ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν! Τα δύσκολα σημεία του τετ α τετ

Καταπονημένος ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν! Τα δύσκολα σημεία του τετ α τετ
Φωτογραφία Eurokinissi

– Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις Βρυξέλλες, κράτησε 1 ώρα και 45 λεπτά
– Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν ήταν ένα εύκολο τετ α τετ
– Έλληνες στρατιωτικοί και τουρκικές παραβιάσεις ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσε στον πρόεδρο της Τουρκίς
– Το άσυλο στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς έθεσε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

“Δεν θα έλεγα ότι ήταν μια εύκολη συνάντηση”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για το τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Και η φράση αυτή, ήταν… αποτυπωμένη στο πρόσωπό του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου καταπονημένος. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κράτησε 1 ώρα και 45 λεπτά. Μία συνάντηση, ιδιαίτερα κρίσιμη, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε πολλά. Κυρίως στο ζήτημα της πολύμηνης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Το πιο δύσκολο σημείο της συνάντησης ήταν όταν τέθηκε το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών και των οχτώ Τούρκων αξιωματικών“, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Και σχολίασε: “Το ένα (ζήτημα) έχει ολοκληρωθεί και το άλλο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα”.
“Άλλο ένα δύσκολο σημείο ήταν οι τουρκικές παραβιάσεις, καθώς η Τουρκία έχει μια διαφορετική προσέγγιση… Του κατέθεσα στοιχεία για τις παραβιάσεις, τις αερομαχίες, τις εμπλοκές και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά…”, πρόσθεσε.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

“Έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 4 μήνες, χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε: “Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των “8” και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας… Είχα πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι κατορθωτό, οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται. Έθεσα υπ όψιν του στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειές μας για μείωση στο Αιγαίο“.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως “βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και από εμένα κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των “2” είναι μείζον για τις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση.

Ο Ερντογάν θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των “8”. Θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των “8” δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των “2”. Είναι άλλο θέμα να ζητά κάποιος άσυλο και να ακολουθούνται διαδικασίες και άλλο η κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Αυτό που ζητάμε δεν είναι χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει αδίκημα να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους“.

Τσίπρας – Ερντογάν: Αμηχανία και “παγωμένα” χαμόγελα

Εμφανής ήταν η αμηχανία που είχαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πρώτα λεπτά που συναντήθηκαν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση άρχισε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαμογελούσε αμήχανα, την ώρα που με το… ζόρι έκανε το ίδιο ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όταν ο “σουλτάνος” έδιωξε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, με τα φλας να… αστράφτουν. Μέχρι που ο Ερντογάν αποφάσισε να… διώξει τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση”.

Φωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις