Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: “Ακραίοι και εθνικιστές όσοι διαφωνούν με τη χρήση του όρου Μακεδονία”!

Κατρούγκαλος
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

“Θύελα” με όσα ανέφερε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ταύτισε τη ΝΔ με τους «ακραίους». Μάλιστα, πάνω στο ρητορικό του πάθος μπέρδεψε… και τους ΑΝΕΛ μέσα στις ακραίες εθνικιστικές φωνές, παρόλο που προσπάθησε να το σώσει αμέσως!

Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε: «Αυτά τα ακραία, τα ακούω από την Χ.Α, τους Ανεξάρτητους… συγνώμη την ΕΚ ήθελα να πως και ορισμένους της ΝΔ».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση συμφωνίας με την Κολομβία, εξελίχθηκε σε ένα κοινοβουλευτικό πεδίο βολών για τοποθετήσεις με υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και βουλευτών σχετικά με το Μακεδονικό καθώς ήταν η πρώτη οργανωμένη νομοθετική συζήτηση από το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε ως ακραία εθνική την θέση άρνησης σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπών. Υπογραμμίζοντας πως η θέση της Κυβέρνησης είναι η σύνθετη ονομοασία που θα επιτρέπει την πλήρη διάκριση της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το άλλο κράτος. Αλλά και την πλήρη απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση…». Νουθετώντας με τον τρόπο αυτό τους βουλευτές και τονίζοντας: «Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ό, τι είναι αληθές. Και όχι ό, τι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο στις εκλογικές μας περιφέρειες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι… Άλλο πατριωτισμός και άλλο πατριδοκαπηλία»!

Κατρούγκαλος: Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ!

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υπακούει σε ακραίες φωνές που έχει στο εσωτερικό της. Φωνές που θέλουν να εγκαταλειφθεί η εθνική θέση για σύνθεση ονομασία. Με την επίκληση ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα από το 2008. Ευχήθηκε, μάλιστα, η στροφή αυτή να μην είναι από το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στη ΝΔ υπάρχουν δύο τάσεις:

– Η μια που εκφράζεται από τον Γιώργο Κουμουτσάκο και ενέχει την σύνθετη ονομασία ως ελάχιστο κοινό παρονομαστή.

– Και η δεύτερη τάση που εκδράζεται από κάποιους άλλους που δεν θέλησε όμως να κατονομάσει. Οι οποίοι εκφράζουν ακροδεξιές εθνικιστικές απόψεις και δεν επιθυμούν τη λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της στο νέο όνομα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι το τέλμα δεν βοηθά στις εθνικές θέσεις και ότι όποιος πιστεύει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από το 2008 ξεπερνά τον εαυτό του. Διότι οι περισσότερες χώρες έχουν αναγνωρίσει την γείτονα με το συνταγματικό της όνομα.

Και το Νταβός στην ατζέντα

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων, Αλέξη Τσίπρα Ζόραν Ζάεφ, αντίστοιχα, στο Νταβός, είπε πως ο στόχος είναι η προώθηση των εθνικών θέσεων, όπως είναι γνωστές.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο συλλαλητήριο της Κυριακής λέγοντας πως πήγαν Έλληνες πατριώτες, άλλα έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε άλλη γραμμή από την εθνική και κάποια από όσα ειπώθηκαν εκεί δεν είναι αληθή.

Ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης, αναφέρθηκε και στους κυβερνητικούς τριγμούς που προκαλούν οι διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ αποδέχθηκε ότι «έχουν εκφραστεί διαφοροποιήσεις από το δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά ο αρχηγός αυτού του κόμματος (σ.σ. Πάνος Καμμένος) έχει δηλώσει ρητά την πλήρη υποστήριξη του στον Υπουργό Εξωτερικών να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια».

“Φωτιά” από την αντιπολίτευση

Σκληρή κριτική σε υψηλούς τόνους όμως και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχασε την ευκαιρία να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, έστω και τώρα, για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την επίλυση του εθνικού θέματος.

«Στα εθνικά θέματα βλάπτει να διχάζετε το λαό και να δείχνετε ότι εσείς είστε κάτι ξεχωριστό» ανάφερε ο Κώστας Τζαβάρας στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν προσφέρετε τίποτα. Με ποιο τρόπο διαπραγματεύεστε για την επίλυση του συνολικού ζητήματος, πως θα απαλειφθούν οι αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, πως θα αντιμετωπιστούν όσα αναφέρουν στα βιβλία τους ή κάνουν με τα αγάλματα; Αυτά τα αφήνετε όλα στο περιθώριο και αντί να δώσετε απαντήσεις διχάζετε, αποκαλώντας όσους έχουν αντίθετη άποψη με εσάς εθνικιστές και εσείς λέτε δήθεν ότι είστε οι πατριώτες…».

Ο εισηγητής της ΔΗΜ. ΣΥΜΠ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μένει σταθερή στις απόψεις της και ζητά σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ. ΣΥΜΠ. Ανδρέας Λοβέδρος από την δική του πλευρά τόνισε πως «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν λύνονται με υποκρισία και αλαζονεία. Σήμερα που συναντώνται οι Πρωθυπουργοί στο Νταβός ο κ. Κατρούγκαλος ήλθε στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να διχάσει… αντί να έχουμε ενημέρωση μαις κουνάει το δάκτυλο και ο στόχος του είναι οι εσωτερικοί εντυπωσιασμοί… Είστε η επιτομή της διαστρέβλωσης… Ζητήσαμε την σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου και δεν ανταποκριθήκατε… Πάτε καλά; Εμφανίζεστε ως οι καλοί λύτες και όλοι οι άλλοι είναι κακοί. Τι είναι αυτά που κάνετε…».

Κριτική και από ΚΚΕ

Υψηλοί τόνοι κριτικής και με γεωστρατιγική ανάλυση από το ΚΚΕ. Ο Θανάσης Παφίλης ανέλυσε ότι η πίεση που ασκείτε για επίλυση του θέματος είναι γιατί θέλουν να ενταχθεί το κράτος αυτός στο ΝΑΤΟ. Και ο στόχος είναι να περικυκλωθεί η Ρωσία. ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσος θύμισε πως «από το 1992 το ΚΚΕ ήταν καθαρό σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολίτικες δυνάμεις, μιλώντας για σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό  και την εξάλειψη αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις