Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας – Ζάεφ: Να… “σπάσουν” τον πάγο στο Νταβός

Τσίπρας Ζαεφ

Στο παγωμένο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, θα επιχειρήσουν σήμερα Τετάρτη (24.01.2018) ένα βήμα προς την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Και όλοι ελπίζουν ότι στο παγωμένο Νταβός, οι δυο πρωθυπουργοί θα μπορέσουν να “σπάσουν” τον πάγο.

Η συνάντησή τους έρχεται στη σκιά του πρόσφατου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Ένα συλλαλητήριο που άλλαξε τις ισορροπίες μετά την προσέλευση του κόσμου, την οποία λίγοι περίμεναν.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Η Αθήνα έχει επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό. Σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η στάση αυτή κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις -εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Μετά τον… Ζάεφ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Όσον αφορά στους αρχηγούς, όλα παραμένουν ανοιχτά, για το αν δηλαδή θα τους συναντήσει για να τους ενημερώσει.

Η κυβέρνηση θέλει συναίνεση για το θέμα. Αυτό πάντως φαίνεται δύσκολο. Όχι μόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Μεγάλο ερώτημα είναι και η στάση των ΑΝΕΛ, που έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα δεχτούν τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις