Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: “Κάποιοι τρίβονται στη γκλίτσα του τσοπάνη”

Κατρούγκαλος

Απ’ όλα είχε η εμφάνιση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Πέμπτης (25.01.2018). Ακόμη κι ένα απρόοπτο που προκάλεσε εκνευρισμό σε σημείο ο Γιώργος Κατρούγκαλος να εγκαλέσει την παρουσιάστρια γιατί γελούσε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, άλλωστε, είναι από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να σχολιάσουν τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ουσιαστικά, εμμέσως, επιβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι παλιότερες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί το όνομα Μακεδονία – Σκόπια και μάλιστα για διπλή χρήση.

Ο “τσοπάνης” και οι… ΑΝΕΛ

«Υπάρχουν έγγραφα, δημόσιες διαπραγματεύσεις, να μην τρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη όσοι θέλουν να δείχνουν περισσότερο πατριώτες από άλλους», είπε.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως ο κ. Καμμένος δεν υπομονεύει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Και σημείωσε πως έχει σαφώς δηλώσει ότι εμπιστεύεται απόλυτα τη διαπραγμάτευση όπως διεξάγεται από τον υπουργό Εξωτερικών.

Όταν όμως στην παρατήρηση του Δημήτρη Οικονόμου πως εύκολα λέει χαρακτηρισμούς για τους Γεωργιάδη και Βορίδη αλλά φοβάται να κάνει το ίδιο για τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε: «Εγώ τον μόνο χαρακτηρισμό που κάνω είναι αυτός που και οι ίδιοι αποδέχονται. Ότι προέρχονται από ένα ακροδεξιό κόμμα και διατήρησαν τις απόψεις τους».

Ο εκνευρισμός

Κάπου εκεί, η σύνδεση με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών διακόπηκε. Και οι δυο δημοσιογράφοι αστειεύτηκαν με τη χρονική στιγμή που έτυχε να “πέσει” η σύνδεση.

Ωστόσο, όταν το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για τα γέλια αυτά. Και εγκάλεσε τη Μαρία Αναστασοπούλου γιατί… γελούσε. Δεν την αποκάλεσε μάλιστα με το επώνυμό της, αλλά «κυρία μου» και ρώτησε να μάθει γιατί… γελούσε!

Και όταν λύθηκε η «παρεξήγηση», ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως ουσιαστικά η θέση του 1992 να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” και τα παράγωγά του εγκαταλείφθηκε το 1993.

Δεν είναι… πραγματικότητα να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διεθνή συμφωνία που θα κατοχυρώνει το όνομα έναντι όλων, αλλαγή συντάγματος και άρση αλυτρωτισμού. «Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων ήταν καύσιμο για τη δική μας τάση εθνικισμού, με ακροδεξιές φωνές της ΝΔ να αρνούνται το πλαίσιο λύσης του 2007» είπε.

«Με να μη θες να υπάρχει καθόλου τον όρο “Μακεδονία” αρνείσαι την πραγματικότητα, έχει συμφωνηθεί αυτό» σημείωσε.

«Είναι ουσιώδες θέμα ο αλυτρωτισμός, να μην υπάρχουν βλέψεις στα σύνορα μας και στην εθνική ακεραιότητά μας (…) Οι μετονομασίες αποτελούν ουσιώδη βήματα» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Δεν αρκούν για συμφωνία σε καμία περίπτωση, άλλα είναι ένα πρώτο βήμα» διευκρίνισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις