Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

“Καυτό” παρασκήνιο στο Υπουργικό: Η ανάληψη ευθύνης Τσίπρα και η δυσαρέσκεια

“Καυτό” παρασκήνιο στο Υπουργικό: Η ανάληψη ευθύνης Τσίπρα και η δυσαρέσκεια

Τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή, βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής, 27.07.2018, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει την ακέραιη πολιτική ευθύνη για την εθνική τραγωδία με τους τουλάχιστον 88 νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο και πλέον αναμένονται εξελίξεις.

Όχι άμεσες, ωστόσο, αφού όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, θα γίνει ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης αφού καταλαγιάσει η “σκόνη”, αφού ακόμη είναι “η ώρα της μάχης”.

Άμεσες εξελίξεις λοιπόν (σ.σ. δηλαδή παραιτήσεις) δεν δρομολογήθηκαν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλα είναι μέλι – γάλα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ισχύει αυτό, όταν σιγά – σιγά γράφονται ο ένας μετά τον άλλον οι τραγικοί επίλογοι με τις ταυτοποιήσεις των σορών των θυμάτων…

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπάρχει δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τους χειρισμούς του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Οι χειρισμοί του συζητήθηκαν στο Υπουργικό συμβούλιο, όπου το κλίμα ήταν βαρύ και υπήρχε προβληματισμός και πολλαπλά ερωτήματα για το τι δεν έγινε σωστά την ώρα της τραγωδίας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Τις εξελίξεις μένει να τις δούμε, ωστόσο ενδέχεται το όποιο “διαζύγιο” να έρθει και… βελούδινα. Δηλαδή οι αλλαγές να δρομολογηθούν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αλλά και την ευρωπαϊκή εμπειρία, ώστε τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται και επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Τι αποφάσισε το Υπουργικό

Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο μετά την πολύωρη συνεδρίαση του, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί τάπητος τέθηκαν οι αδυναμίες και οι παθογένειες από την πλευρά της Πολιτείας – όλα τα προηγούμενα χρόνια – και οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στον οικιστικό ιστό.

Click4more: Κ-ό-λ-α-φ-ο-ς ο Αρκάς για τον Τσίπρα και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπό το πρίσμα αυτό «με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος δημιουργείται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων». Αρχικά θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, και ακολούθως θα σχεδιαστεί ακόμα και από την αρχή – όπου κριθεί αναγκαίο – ο τρόπος δόμησης, ώστε να μην ξαναβιώσει η χώρα ανάλογες τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι, εξηγούσαν.

Αυξημένα μέτρα γιατί το καλοκαίρι… δεν τελείωσε

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επεκταθούν άμεσα και για το υπόλοιπο καλοκαίρι, οι μεικτές περιπολίες (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός) οι οποίες λειτουργούν ήδη στο Μάτι και φαίνεται να αποδίδουν.

Επίσης, αποφασίστηκε «η τάχιστη υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ώστε να ωφεληθούν άμεσα οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, χωρίς να απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά για τους δικαιούχους».

Click4more: Έφυγαν αγκαλιά με τον παππού και την γιαγιά τους τα δίδυμα αγγελούδια – Νεκρές η Βασιλική και η Σοφία, ανείπωτη θλίψη στο πανελλήνιο

Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει σαφές σχέδιο αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό που σύστησε η κυβέρνηση στην ΤτΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην εκπόνηση σχεδίου, ώστε μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν να αξιοποιηθούν και στις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή.

«Τίποτα δεν θα χτιστεί όπως ήταν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε σύγκρουση» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις