Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κίνημα Αλλαγής: «Δείγμα θετικό» από το συνέδριο

Κίνημα Αλλαγής: «Δείγμα θετικό» από το συνέδριο
Φωτογραφία InTime News

«Αποστολή εξετελέσθη» για το Κίνημα Αλλαγής, καθώς το συνέδριό του ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κυρίως εκπλήρωσε τον αντικειμενικό του στόχο, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το να στείλει μήνυμα συσπείρωσης και ανασύνταξης εν όψει των εκλογικών μαχών που έρχονται.

Οι διοργανωτές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των συνέδρων, ενώ με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι παριστάμενοι το βίντεο για την ιστορία και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, ξυπνώντας έτσι… πασοκικά αντανακλαστικά, παρά το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει ως ΚΙΝΑΛ κι απλώς με βασική του συνιστώσα το ΠΑΣΟΚ.

Και τούτο την ίδια στιγμή που ερχόταν ένα ακόμη κάλεσμα μέσω της «Αυγής» για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ κι από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινωνόταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει σήμερα το πρωί τον επίσημο προσκεκλημένο του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ. Που δεν είναι άλλος από τον Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός, βέβαια, θα συναντήσει τον κ. Τίμερμανς με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Κομισιόν και τούτο έχει επίσης τη σημασία του, δεδομένου ότι – όπως έγραψε το newsit.gr – στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε έκδηλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Τίμερμανς επέλεξε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κίνημα Αλλαγής στη «μάχη» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σάββατο για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου και στην ανταπόκριση που μπορεί να έχει αυτή. Κυρίως ως προς τα στελέχη που θα δώσουν το παρών, αφού από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ διεφάνη πως δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή «διαρροής» στελεχών του, τη στιγμή μάλιστα που η ενότητα εκφράστηκε στην πράξη για το Κίνημα Αλλαγής, αφού έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι ακραίες τοποθετήσεις συνέδρων, ενώ ακόμη και Βενιζέλος-Παπανδρέου αντάλλαξαν χειραψίες και… φιλοφρονήσεις.

Από το βήμα του συνεδρίου, η Φώφη Γεννηματά ήταν ξεκάθαρη ως προς τις προτεραιότητες και τις προθέσεις της επόμενης μέρας: «Λέμε ένα βροντερό ‘ναι’ κι ένα βροντερό ‘όχι’: ‘Ναι’ στην ήττα και καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ‘όχι’ στη δεξιά παλινόρθωση», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υπονοώντας ότι εάν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, τότε θα συναινέσει μόνο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου και οι δύο θα πρέπει να συναινέσουν με τις προγραμματικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση. Και τούτο προκύπτει κυρίως από την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιεστεί και ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι όχι να επιλέξει τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης, ο οποίος θα του επιτρέψει ν’ ανασυνταχθεί μόνο και μόνο μέσα από την κριτική που θ’ ασκεί στην κυβέρνηση.

Αυτός είναι αντίστοιχα και ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όσους θέλουν ν’ αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν απευθείας ΝΔ. Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι το Κίνημα Αλλαγής – ιδίως μ’ αυτή τη στρατηγική στάση – κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους προς την πλευρά της ΝΔ, οι οποίοι θα θελήσουν να δουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μολαταύτα, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν πως ανθίσταται στις πιέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και κρατά ποσοστά που μπορούν να το φέρουν στις εκλογές ακόμη και σε διψήφιο νούμερο, με ορισμένα στελέχη του να στοιχηματίζουν γι’ αυτό και την κυρία Γεννηματά ν’ αποφεύγει να βάλει πήχη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις