Πολιτική

Κοινωνικό μέρισμα: “Κόντρες” στην Βουλή για την διανομή του

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα βρέθηκαν στο "επίκεντρο" της ολομέλειας της Βουλής. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ένα πλεόνασμα που έχει προκύψει από την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά πως το μέρισμα θα είναι μια "ευχάριστη έκπληξη".

Στην συζήτηση για το μέρισμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε την εκτίμηση ότι το τηλεοπτικό «διάγγελμα» του πρωθυπουργού είναι εκτροπή από την κοινοβουλευτική τάξη, αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο.

Ανέφερε ότι οι παροχές είναι προϊόν υπερφορολόγησης και «καταλήστευσης» των φορολογουμένων και προϊόν αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δημοσίου, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που πλήττεται από την υπερφορολόγηση.

«Προσπαθείτε να εξαγοράσετε τους πολίτες με περίπου 700 εκατ., το μισό δηλαδή του “κοινωνικού μερίσματος” του 1,4 δισ., αφού το υπόλοιπο δεν είναι παροχές, αλλά επιστροφή παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών από τους συνταξιούχους και χρηματοδότηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» είπε ο κ. Δένδιας. «Ο πρωθυπουργός παριστάνει τον Άγιο Βασίλη και η τρόικα προφανώς τους τρεις μάγους» σημείωσε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο: «Δεν είναι δικά σας τα λεφτά για να τα διανέμει ο πρωθυπουργός σαν Άγιος Βασίλης».

Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε πως οι ανακοινώσεις έρχονται εν μέσω διαδοχικών αποκαλύψεων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, αλλά και διεργασιών στον κόσμο της κεντροαριστεράς.

«Όσα έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση αυτή, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον μεσάζοντα είναι πρωτοφανή και η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί πειστικά» σημείωσε.

Λοβέρδος: Να σου γκρεμίσω το σπίτι να σου δώσω μια σκηνή να μείνεις

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι «να σου γκρεμίσω το σπίτι, να σου δώσω μία σκηνή να μείνεις» αφού κόβει με το ΕΚΑΣ και μετά δίνει 200-250 ευρώ εφάπαξ κάθε χρόνο.

Τσακαλώτος: Μας βοηθά που βάζετε τον πήχη χαμηλά

«Η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι είναι δικά της τα χρήματα που διανέμει ως κοινωνικό μέρισμα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής του πρωθυπουργού να προβεί στις ανακοινώσεις, υπογραμμίζοντας ότι ήταν στο σχέδιο της κυβέρνησης και ήδη το είχε προαναγγείλει.

Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου για μέρισμα που θα φτάσει τελικά το ποσό των 200-250 ευρώ, (ποσό που όπως είπε ο ίδιος προκύπτει από τους υπολογισμούς του) αν αφαιρεθεί η παροχή στη ΔΕΗ και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Θέλω να τον ευχαριστήσω που είπε ότι η αποζημίωση μερίσματος θα είναι 200 ευρώ. Όταν έρθει ο κόσμος θα δει ότι θα είναι περισσότερο και θα είναι ευχάριστη έκπληξη. Μας βοηθάει που βάζετε τον πήχυ χαμηλά».

ΚΚΕ: Το μέρισμα είναι προϊόν “ματωμένου πλεονάσματος”

Το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν του «ματωμένου πλεονάσματος» και της φοροληστείας των πολιτών, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Κατήγγειλε, συγκεκριμένα, ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν του «ματωμένου πλεονάσματος» και της «φοροληστείας» των πολιτών.

Ποτάμι: Αυτές οι πρακτικές δεν σημαίνουν αναδιανομή

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης, ανέφερε πως δεν μπορεί να πιστέψει κανείς σοβαρά πως η επιθυμητή αναδιανομή πλούτου μπορεί να γίνει με τέτοιες πρακτικές επιδομάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: Αν ο λαός βγάλει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα έχουμε πολιτική αλλαγή
«Η χώρα θέλει πρωθυπουργό αξιόπιστο, που σέβεται τον κόπο του λαού, που δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη και που δεν είναι συνεχώς φορτωμένος με σκάνδαλα ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 4
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μάρτυρα στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Γιατί δεν ζητούν να έρθουν και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί;» απαντά ο Παύλος Μαρινάκης
Μετά τις λίστες που κατέθεσαν αρχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει και συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων καθώς εντόπισε στην λίστα του παραλείψεις σημαντικών μαρτύρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή 4
Σύγκρουση Φλωρίδη – Γιαννούλη στη Βουλή: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε λατρεία προς δολοφόνους και εγκληματίες»
Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Γιώργου Φλωρίδη ότι θα επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση στην διάταξη, με βάση την οποία απαγορεύεται υπό όρους και προϋποθέσεις η πρόσβαση κατηγορούμενων στη ποινική δικογραφία
Ο Γιώργος Φλωρίδης 2
Άδωνις Γεωργιάδης: Έξαλλος με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είπε ότι το 70% μισεί τη ΝΔ – «Το “σας μισώ” σημαίνει εμφύλιος, πολιτική καταστροφή»
«Ο κ. Μαργαρίτης είπε πως μπορεί η ΝΔ να παίρνει 30% στις δημοσκοπήσεις αλλά το υπόλοιπο 70% την μισεί! Όταν λες για κάποιον ότι τον μισείς, δεν είναι πολιτικός αντίπαλος, είναι εχθρός σου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
18