Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

«Κόντρα» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας

«Κόντρα» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

“Μη διανοηθείτε να υπογράψετε τη σύμβαση με την Ισραηλινή εταιρεία” ζήτησε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνα να μην κρυφτεί πίσω από απόφαση του ΚΥΣΕΑ και να φέρει για έγκριση την σύμβαση για το κέντρο εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα στη Βουλή, ώστε οι βουλευτές να έχουν γνώση και να πάρουν την απόφαση.

“Την επόμενη φορά που θα έρθει να συζητηθεί το θέμα αυτό στη Βουλή των Ελλήνων” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έρθει με πρωτοβουλία επερώτησης, αλλά διερεύνησης ευθυνών όπως όταν βρισκόμαστε μπροστά σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Μάλιστα ουσιαστικά «επιτέθηκε» σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου λέγοντας πως “γνωρίζω προσωπικά το θέμα, το χειρίστηκα, το 2019 και γνωρίζω λεπτομέρειες, ονόματα και διευθύνσεις”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε απευθυνόμενος στον Υπουργό αλλά και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην παρασύρονται από “αυλοκόλακες” γιατί “δεν θα είστε ισόβια στην εξουσία” και με την αναθεώρηση του συντάγματος “δεν υπάρχει παραγραφή”.

Χαρακτήρισε παράλογο το να δίνονται “2 δις ευρώ σε εταιρία από το Ισραήλ, για να αγοράσει αεροσκάφη και να μας τα δώσει μετά με λίζινγκ και μάλιστα 600 εκατομ. μπροστά, στην πρώτη 3ετία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαχωρίσει την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ από τις συμφωνίες και τις συμβάσεις της κυβέρνησης λέγοντας πως “δεν σας επιτρέπω να ξανασηκώσετε το δάκτυλο και αναφερθείτε σε αυτή την παράταξη (εν.ΣΥΡΙΖΑ) με όρους πατριδοκαπηλείας” και πρόσθεσε πως “άλλο είναι να θες να ενισχύσεις το αξιόμαχο των ΕΔ και άλλο να φέρνει συμφωνίες που κατά την άποψή μου έχουν οσμή σκανδάλου και σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο”.

Η απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε υψηλούς τόνους απάντησε στον κ. Τσίπρα πως “προτιμάει την δράση από την αδράνεια που κοστίζει στην Άμυνα της χώρας” και «επέστρεψε το γάντι» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν τον φοβίζουν  οι απειλές για προανακριτικές επιτροπές. 

Μίλησε για «λάσπη στον ανεμιστήρα» τονίζοντας πως η επιλογή του λίζινγκ ήταν εκείνη στην οποία είχε καταλήξει και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί της αγοράς εκπαιδευτικών αεροσκαφών, που σήμερα υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλόγισε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραπλουστεύσεις λέγοντας πως ένα Κέντρο Εκπαίδευσης δεν είναι μόνο τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, αλλά όλα τα συστήματα εκπαίδευσης. Εξήγησε δηλαδή πως η συμφωνία με τους Ισραηλινούς συμφέρει οικονομικά γιατί εκτός από τα αεροσκάφη, συμπεριλαμβάνει και τους 25 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα συστήματα εξομοίωσης, χαμηλότερες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές και εκσυχρονισμό ελικοπτέρων, που δεν υπήρχαν στην «αντίπαλη» Καναδική προσφορά.

Προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν βγάζει τα συμπεράσματά του για δήθεν σκάνδαλα να δει είτε με επίσκεψη  αντιπροσωπίας του στο ΥΠΕΘΑ, είτε μέσω συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλισμών την συμφωνία, ώστε να τους εξηγηθούν όλα τα κόστη από τους επιτελείς. «Αυτό είπε όμως που εσείς λέτε είναι να σταματήσουν τα έργα στην Καλαμάτα και όχι στη συμφωνία με το Ισραήλ», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις