Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κώστας Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει τώρα – Ολοκληρωμένο σχέδιο

Κώστας Σκρέκας

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καθώς οι υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Σκρέκας της Ελλάδας, θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε σειρά μέτρων επείγουσας φύσης για να σταματήσει η απογείωση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσερχόμενος στο συμβούλιο σημείωσε την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Τσεχία: Θα καταλήξουμε σε συμφωνία

“Σχεδόν βέβαιος” δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν για την επείγουσα στήριξη ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πρόσθετες δαπάνες κατά την σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία “η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και δεν θα τις κάνει νευρικές”, σημείωσε επίσης ο Γιόζεφ Σικέλα κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Εσθονία: Μικρή διαφορά για την τιμή ρωσικού φυσικού αερίου

Παράλληλα η Εσθονή υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι μάλλον δεν θα προκαλέσει μεγάλη διαφορά στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη οποιοδήποτε πλαφόν και να ορίσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

“Αυτό που κάνει η Ρωσία εξαρτάται πολύ λίγο από τις δικές μας αποφάσεις. Αν η Ρωσία θέλει να περιορίσει τους ενεργειακούς πόρους που λαμβάνει η Ευρώπη, ο Πούτιν θα το κάνει”, σημείωσε η Ρίινα Σικούτ πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

“Η Ρωσία έχει πει ότι, αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Αυτό είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, οφείλουμε να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε να νικήσει η Ουκρανία”, υπογράμμισε.

Ουγγαρία: Ενδεχόμενο πλαφόν θα σημάνει διακοπή των ρωσικών παραδόσεων 

Η πρόταση της Κομισιόν να επιβληθεί πλαφόν στο αέριο το οποίο εισάγεται από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενάντια στα ευρωπαϊκά και στα ουγγρικά συμφέροντα, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος εκφράστηκε ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

Ο Σιγιάρτο εξήγησε πως προεξοφλεί ότι η επιβολή τέτοιου ορίου θα οδηγούσε στην άμεση διακοπή όλων των παραδόσεων από τη Μόσχα στην Ευρώπη.

Αναδιανομή των «υπερκερδών»

Η Κομισιόν προτείνει να επιβληθεί πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, βιομάζας, υδροηλεκτρικής) που πωλούν σε τιμή πολύ υψηλότερη από τα κόστη παραγωγής τους.

Τα κράτη μπορεί να αφαιρούν τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν (συζητείται το επίπεδο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και της τιμής της αγοράς και να αναδιανέμουν τα «υπερκέρδη» σε ευάλωτα νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις.

«Η ιδέα έλαβε τεράστια υποστήριξη από τα κράτη», όμως «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, πρέπει να αποφασιστεί το πλαφόν», τόνισε ευρωπαίος διπλωμάτης. Βερολίνο και Παρίσι πρότειναν αυτόν τον μηχανισμό.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργηθεί «προσωρινό τέλος αλληλεγγύης» στους παραγωγούς και στους διανομείς αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, που ευνοούνται από την απογείωση των τιμών σε παγκόσμια κλίμακα.

Χρειάζεται «συζήτηση χωρίς ταμπού» για «τους ενεργειακούς ομίλους που καταγράφουν εξαιρετικά κέρδη σε καιρό πολέμου», δήλωσε χθες Πέμπτη η αυστριακή υπουργός Λεονόρε Γκέβεσλερ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις