Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο

«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»

Με τέσσερις άμεσες παρεμβάσεις θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το μείζον θέμα της ανομίας στα πανεπιστήμια, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης, στην ΕΡΤ, το πρωί της Πέμπτης (8.5.25).

Μιλώντας για τα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια που προκάλεσαν κουκουλοφόροι στην Πολυτεχνειούπολη και την επίθεση που δέχθηκε η ιδιοκτήτρια κυλικείου από 34χρονο φοιτητή, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες.

Πρώτον, αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής προκειμένου να υπάρχει έλεγχος του τι συμβαίνει. «Για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ανθρώπινης ζωής και με σεβασμό προφανώς των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, απόδοση ευθυνών σε όσους συμμετέχουν ή πρωτοστατούν στα επεισόδια. Στην περίπτωση που είναι φοιτητής, αυτό «θα πρέπει να οδηγεί σε ποινές που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να είσαι φοιτητής και να χτυπάς τους συμφοιτητές σου ή να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους ενέργειες. Πρέπει να μπει ένα όριο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρίτον, συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται, πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» ανέφερε.

Τέταρτον, συνέπειες και από την πλευρά του αστικού δικαίου. «Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει», υπογράμμισε.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει»

«Θα γίνουν παρεμβάσεις για επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών ώστε να υπάρχουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι όχι μόνο στην εφαρμογή του νόμου αλλά και απέναντι στους πολίτες και στην προστασία της πλειονότητας μέσα στα πανεπιστήμια», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για τα θέματα του ασύλου και της ασυδοσίας που επικρατεί από ορισμένες πλευρές, δεν γίνεται σε καμία άλλη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά θα περιμέναμε και από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Δεν είναι νοητό στα πανεπιστήμια να υπάρχουν τα ζητήματα αυτά, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στα γήπεδα, με τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τα συναρμόδια υπουργεία, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτά που συνέβαιναν παλαιότερα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε πάντως και τα βήματα που προηγήθηκαν, όπως οι ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο με τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει, που ήταν μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Επίσης, σημείωσε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα στους πανεπιστημιακούς χώρους ενεργές καταλήψεις. Ο νόμος ρύθμισε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το θέμα, ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίζες ζώνες προς αντιμετώπιση, είπε επίσης.

«Θα ήμασταν ανόητοι αν θέλαμε να συγκαλύψουμε τα Τέμπη»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός και εγώ πριν από λίγες ημέρες ότι θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι πολιτικά αν θέλαμε να συγκαλύψουμε κάτι στην υπόθεση αυτή. Είναι θέμα κάθαρσης για την τραγωδία αλλά και θέμα που έχει να κάνει με την προοπτική του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης».

«Η περίπτωση Τριαντόπουλου αποτελεί σαφές δείγμα γραφής από την κυβέρνηση. Αλλά για την αντιπολίτευση και για όλους μας θα ήταν επιπόλαιο να βγάζουμε συμπεράσματα και να καταλήγουμε σε οριστικές απόψεις πριν διαβάσουμε τη δικογραφία», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χάλκινη εθνική ομάδα πόλο: Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι, θερμά συγχαρητήρια
«Σας ευχαριστούμε!», καταλήγει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός για την ιστορική διάκριση της εθνικής πόλο ανδρών να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης 8
Λευκός καπνός στην αυλαία του Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς - Συμβιβασμός στο παρά 1' της ρήξης Χαρίτση και Σακελλαρίδη
Με 16 ψηφοδέλτια κατά, 20 λευκά και όλα τα άλλα υπέρ, πέρασε η απόφαση, που προβλέπει συμφωνία σε προσανατολισμό λαϊκού μετώπου, το οποίο ήταν και το ζητούμενο για την πλευρά Χαρίτση
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της τελευταίας ημέρας του Προγραμματικού Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς 15
Εκατό μεταρρυθμίσεις και έργα σε 24 τομείς «έδειξε» ο απολογισμός του 2025 και ο προγραμματισμός του 2026
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψει σε «θετική ατζέντα» και να φέρει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις
Μέγαρο Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι αντιπαράθεση αλλά συνεννόηση με τους συμμάχους μας – Να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται, αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 25
Γιώργος Γεραπετρίτης: Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια – Η Ελλάδα θα επιλέξει πότε θα το ασκήσει
«Συζητούμε με την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου που εκκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια, αλλά θέματα κυριαρχίας δεν αποτελούν μέρος του διαλόγου αυτού»
Γιώργος Γεραπετρίτης 19