Πολιτική

Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Συζητούνται ακόμα τα “Νέα”, “Άνω” και “Βόρεια” Μακεδονία

Τρία από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς παραμένουν στο τραπέζι για την ΠΓΔΜ. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως το όνομα που θα συμφωνηθεί θα το ανακοινώσουν οι δυο πρωθυπουργοί.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή το βράδυ της Δευτέρας (04.06.2018) στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή “Επόμενη Μέρα” εξέφρασε τη βαθιά του πεποίθηση και την ελπίδα ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες για το όνομα της ΠΓΔΜ. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση Νίμιτς για το “Μακεδονία – Σκόπια”, ένα όνομα που όπως είπε είχαν δεχτεί προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Από την πλευρά της, η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το “Μακεδονία” του Βαρδάρη. Έτσι, από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα ονόματα: “Άνω Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία” και “Νέα Μακεδονία”.

Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα. Όπως είπε, θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Κοτζιάς: Η ΠΓΔΜ συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων, τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι, “συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας”.

[read4more]

“Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία” τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν “τα πάνω της και τα κάτω τους”.

Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική. Αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. “Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής”.

Μη με προκαλούν

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης. Υποστήριξε πως προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί το όνομα “Μακεδονία – Σκόπια”. Και κάλεσε τους επικριτές του να “είναι πιο σεμνοί” και να μην τον προκαλούν. Όπως είπε, διαβάζει όλα τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών και αν χρειαστεί θα τα καταθέσει στη Βουλή.

Ο Νίκος Κοτζιάς επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία. Την κάλεσε αν έχει τα “κότσια”, να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει.

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς. Χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της ΠΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. «Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κουμουτσάκος: Ψεύδεστε!

Η αντίδραση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς ήρθε από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. Κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών ότι ψεύδεται. «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», ανέφερε μέσω twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλαγές στα τεκμήρια, την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Ο Παύλος Μαρινάκης
Μητσοτάκης: «Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες»
Pροανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τον οικονομικό προγραμματισμό για το επόμενο έτος και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 33
Το σχέδιο Τσίπρα για τη ΔΕΘ: «Να παράγουμε περισσότερο, να μοιραζόμαστε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα»
Με «έντιμη διακυβέρνηση, δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη - Η σύγκλιση με την Ευρώπη γίνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος
Αλέξης Τσίπρας 25
Μητσοτάκης από Κοζάνη: Το 2023 είπα ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, τώρα λέω ότι πριν τις εκλογές θα τα έχει ξεπεράσει
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και θα αναγνωρίσουν στη ΝΔ ότι μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε πολύ δύσκολους γεωπολιτικούς καιρούς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες στην Κοζάνη 226