Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κοτζιάς, Καμμένος, Τσίπρας και στη μέση μια… «κουτσή πάπια» – Οι εκτιμήσεις Μητσοτάκη για τις πολιτικές εξελίξεις

Κοτζιάς, Καμμένος, Τσίπρας και στη μέση μια… «κουτσή πάπια» – Οι εκτιμήσεις Μητσοτάκη για τις πολιτικές εξελίξεις

Μια αγγλοσαξωνική έκφραση για την «κουτσή πάπια» (“lame duck”) χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για την παραίτηση Κοτζιά, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό.
Για ποιο λόγο; Για την υπόθεση των μυστικών κονδυλίων, εκτίμησε εμμέσως ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές καταγγελίες ως σοβαρές και καλώντας τον πρωθυπουργό ν’ απαντήσει, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που έχει για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Μπορώ να κάνω το λογικό συνειρμό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν αποπέμφθηκε για το Μακεδονικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε δε ότι ο κ. Τσίπρας με την επιλογή του ξεχώρισε τον Πάνο Καμμένο, διερωτώμενος πώς μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλά για διγλωσσία από τη στιγμή που απέπεμψε τον κ. Κοτζιά και κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου και ο ετερόκλητος συνασπισμός εξουσίας θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές άμεσα, καθώς, όπως είπε, η χώρα ζημιώνεται από κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία.
Άφησε δε υπονοούμενα κατά των Τσίπρα-Καμμένου, διερωτώμενος «τι είναι, άραγε, αυτό που τους κρατά σφιχταγκαλιασμένους, πέραν της αγάπης για την εξουσία», ενώ ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «για Brexit ήρθαν να συζητήσουν κάποιοι (στις Βρυξέλλες) και τους προέκυψε… exit».
Επίσης, για μία ακόμη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά τις 17 Δεκεμβρίου, όταν και λήγει ο εξάμηνος περιορισμός από την προηγούμενη πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία χαρακτήρισε μια σωστή απόφαση.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε για την κυβέρνηση πως ξέρουν όλοι ότι θα φύγει, ότι έχει προεξοφληθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό το λόγο δεν παράγει ούτε θα παράξει έργο – εξ ου και της απέδωσε το χαρακτηρισμό «κουτσή πάπια».
Τι είναι η «κουτσή πάπια»; Πρόκειται για ένα χαρακτηρισμό που έλκει τις ρίζες του από τη Βρετανία και αφορά τους αξιωματούχους που δεν επανεκλέγονται, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει λήξει η θητεία τους, οπότε στη μεταβατική περίοδο μέχρι να συμβεί αυτό συχνά συμπεριφέρονται με ακραίο και απρόβλεπτο τρόπο. Τούτο συμβαίνει π.χ. κατά κόρον στις ΗΠΑ και τις ενδιάμεσες εκλογές, όπου αρκετοί γερουσιαστές δεν καταφέρνουν να επανεκλεγούν και για διάστημα τριών μηνών περίπου εμφανίζουν αυτή την ακραία συμπεριφορά.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση θ’ αφήσει «νάρκες» στην επόμενη, όπερ σημαίνει πως θα κληθεί να τις διαχειριστεί και να τις αφοπλίσει ο ίδιος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η υπόθεση της ΔΕΗ, την οποία έθεσε στον αρμόδιο Επίτροπο, Μιγκές Αρίας Κανιέτε, με τον οποίο συναντήθηκε χθες. Αντιθέτως, η συνάντησή του με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ματαιώθηκε, λόγω αδιαθεσίας του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος υποχρεώθηκε να ακυρώσει έτσι το σύνολο του προγράμματός του.
Για την υπόθεση Πολάκη, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εκφράζει με το ύφος, το ήθος και τα λεγόμενά του απευθείας το Μαξίμου, ενώ επιτέθηκε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, υποστηρίζοντας πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίζεται τη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ ζήτησε, άλλωστε, την παραίτηση ή αποπομπή του με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, αλλά και τη στήριξή του προς τον Παύλο Πολάκη και τα λεγόμενά του για φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και πιέσεις από την κυβέρνηση προς τη Δικαιοσύνη.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις