Πολιτική

Κοτζιάς σε Ερντογάν: Εσείς το βάλατε στα πόδια, εμείς είμαστε ακόμα εδώ!

- Ηχηρή απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Τούρκο πρόεδρο
- Ερντογάν: Η Ελλάδα το έβαλε στα πόδια, δεν θα φύγουμε ποτέ από την Κύπρο
- «Εμείς είμαστε ακόμα εδώ, η τουρκική αντιπροσωπεία έφυγε γιατί είχε καλύτερα πράγματα να κάνει» απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς
- Αποτρέψαμε μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμιτίζουν ξανά το κλίμα στο Κυπριακό, μόλις λίγες ώρες μετά τη Διάσκεψη στη Γενεύη. Ιδιαίτερα προκλητικός, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα πως «το έβαλε στα πόδια» και «απείλησε» πως η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο και λύση στο Κυπριακό χωρίς τη χώρα του ως εγγυήτρια δεν πρόκειται να υπάρξει.

Στις κορώνες του Τούρκου προέδρου απάντησε και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που εν αντιθέσει με τον Τούρκο ομόλογό του, παραμένει στη Γενεύη!

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις, την Παρασκευή (13.01.2017), ο Νίκος Κοτζιάς κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσει Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας. Και η απάντηση ήταν «εμείς είμαστε ακόμη εδώ, εσείς φύγατε». Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η τουρκική αντιπροσωπεία, με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Συρία και τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, έφυγε από τη Γενεύη λέγοντας πως έχει… καλύτερα πράγματα να κάνει. Άρα, άλλος το… έβαλε στα πόδια.

«Η τουρκική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας υπουργός επέμεινε πως για να υπάρξει δίκαιη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σταματήσει η κατοχή στο νησί και άρα να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα. Άλλη μια απάντηση στο «δεν θα φύγουμε ποτέ» του Ερντογάν.

«Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα. Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στα «κόκκινο» η κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ με αφορμή το άρθρο του Καρτερού: Ο ακροδεξιός Καμμένος και οι καταγγελίες της Χαριλάου Τρικούπη
Σε αυτό το σκηνικό, που όλα δείχνουν πως θα διατηρηθεί πολεμικό τις επόμενες μέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα και να επικεντρωθεί στα σημαντικά
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής: Το αμερικανικό «χαστούκι» στην Ευρώπη και το Plan B της ελληνικής κυβέρνησης
Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το κόστος της θέρμανσης για τα ελληνικά νοικοκυριά, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η τιμή του λίτρου να κυμανθεί ανάμεσα στα 1,65 με 1,70 λεπτά
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Τσίπρας από την Κρήτη: «Αντίπαλός μου είναι ο Μητσοτάκης» – Άνοιγμα συνεργασίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις
Στην ανάγκη προγραμματικής συνεννόησης με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΛ.ΑΣ. - Στο επίκεντρο της περιοδείας, οι πλημμυρικές ζημιές, ο ΒΟΑΚ και οι υποδομές του νησιού
Τσίπρας, ΕΛΑΣ, Κρήτη
6
Νέο κόμμα στα σκαριά από Αυγερινό και πρώην στελέχη της Καρυστιανού – Ζητούν την απομάκρυνση Γκιλφόιλ
Κοινή παρέμβαση 37 προσώπων που είχαν συνδεθεί με την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» - Ζητούν διπλωματική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, ακόμη και κήρυξη της Αμερικανίδας πρέσβειρας ως persona non grata
Θανάσης Αυγερινός και Κατερίνα Μουτσάτσου