Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοτζιάς σε Ερντογάν: Εσείς το βάλατε στα πόδια, εμείς είμαστε ακόμα εδώ!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

– Ηχηρή απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Τούρκο πρόεδρο
– Ερντογάν: Η Ελλάδα το έβαλε στα πόδια, δεν θα φύγουμε ποτέ από την Κύπρο
– «Εμείς είμαστε ακόμα εδώ, η τουρκική αντιπροσωπεία έφυγε γιατί είχε καλύτερα πράγματα να κάνει» απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς
– Αποτρέψαμε μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμιτίζουν ξανά το κλίμα στο Κυπριακό, μόλις λίγες ώρες μετά τη Διάσκεψη στη Γενεύη. Ιδιαίτερα προκλητικός, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα πως «το έβαλε στα πόδια» και «απείλησε» πως η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο και λύση στο Κυπριακό χωρίς τη χώρα του ως εγγυήτρια δεν πρόκειται να υπάρξει.

Στις κορώνες του Τούρκου προέδρου απάντησε και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που εν αντιθέσει με τον Τούρκο ομόλογό του, παραμένει στη Γενεύη!

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις, την Παρασκευή (13.01.2017), ο Νίκος Κοτζιάς κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσει Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας. Και η απάντηση ήταν «εμείς είμαστε ακόμη εδώ, εσείς φύγατε». Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η τουρκική αντιπροσωπεία, με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Συρία και τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, έφυγε από τη Γενεύη λέγοντας πως έχει… καλύτερα πράγματα να κάνει. Άρα, άλλος το… έβαλε στα πόδια.

«Η τουρκική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας υπουργός επέμεινε πως για να υπάρξει δίκαιη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σταματήσει η κατοχή στο νησί και άρα να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα. Άλλη μια απάντηση στο «δεν θα φύγουμε ποτέ» του Ερντογάν.

«Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα. Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε