Πολιτική

Κοτζιάς: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση… χαμηλής έντασης

Για προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει "χαμηλής έντασης κρίση" κάνει λόγο ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του. Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως «Η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος καθώς και των δικαιωμάτων των Ελλήνων αξιωματικών».
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μιλώντας στην Κυριακάτικη εφημερίδα “Documento”, ο κ. Κοτζιάς εξηγεί πως «καταγράφουμε τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας σε βάρος μας όσο και σε βάρος τρίτων, όπως η επέμβασή της στη Συρία και στο Ιράκ, η κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου, οι πολύχρονες κρατήσεις Γερμανών υπηκόων, η διάθεση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Καλούμε δε την Τουρκία να μην προσπαθήσει από μια τέτοια κατάσταση να δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός και μια παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα εκτιμά ότι «κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα παραπάνω στη συνέχιση μιας προκλητικής κίνησης της Τουρκίας. Κίνηση που προς το παρόν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης».

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, για το ενδεχόμενο επεισοδίου μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι εδώ και τρία χρόνια υπογραμμίζει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή και λάθος. Ότι, επιπλέον, πρέπει κανείς να έχει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας ώστε να μη μετεξελιχθεί αυτό το λάθος σε θερμότερο επεισόδιο».

«Όπως έχω εξηγήσει» αναφέρει «η νευρικότητα της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις κάθε άλλο παρά ειρηνικές και ορθολογικές. Όταν ο διπλανός σου περνά περίοδο με ισχυρά τα αισθήματα της “κρίσης αλαζονείας και αίσθησης ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει” σε συνδυασμό με “φόβο και αισθήματα ανασφάλειας”, εσύ πρέπει να είσαι πολύ μετρημένος. Αυτό δεν είναι αδυναμία, αλλά στάση ισχυρής ευθύνης και υπευθυνότητας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Έπαιξε στα ζάρια έναν ολόκληρο λαό – Χωρίς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα σήμερα δεν θα ήταν στην Ευρώπη»
«Όσο και να προσπαθεί να επανέλθει για να δοξαστεί κρυπτόμενος, οφείλει να δώσει απαντήσεις σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης 15
Αυλαία για τη Νέα Αριστερά: Διαλύεται η ΚΟ με την αποχώρηση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου και άλλων 3 βουλευτών
Εξελίξεις αναμένονται και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στις 6 Ιουνίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και η συνεδρίαση αναμένεται να είναι εκρηκτική
Βουλευτές της Νέας Αριστεράς 12
Βερναρδάκης κατά Τσίπρα: Η ΕΛΑΣ παραπέμπει σε συνέδριο προοδευτικών επαγγελματικών ελίτ παρά σε κοινωνική συμμαχία
«Αν κάποιος ήθελε να κατασκευάσει ένα εμπειρικό παράδειγμα της περίφημης "βραχμανικής Αριστεράς", δύσκολα θα έβρισκε καλύτερο υλικό», σημειώνει μεταξύ άλλων
Χριστόφορος Βερναρδάκης