Τετάρτη, 1 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ξανά στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει αύριο για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Ιερουσαλήμ προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η συνεργασία των δύο χωρών με βάση τη αρχική συμφωνία της 27ης Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί η διακυβερνητική συνάντηση με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε χώρα, ενώ την Πέμπτη μία ημέρα αργότερα θα διεξαχθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην Λευκωσία.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Επικρατείας, Νίκος Παππάς, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Άμύνας Πάνο Καμμένο, υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα,αν. υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Με βάση τη διμερή συμφωνία της 27ης Ιανουαρίου θα συζητηθούν θέματα έρευνας, τουρισμού, διαχείρισης υδάτινων πόρων, υποδομών, ενέργειας, δημόσιας τάξης, καθώς και ζητήματα περιβάλλοντος, καινοτομίας, μετανάστευσης, ασφάλειας και τρομοκρατίας και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις, ενώ σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί η αξία που αποδίδεται στα ζητήματα καινοτομίας και τεχνολογίας οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να προχωρήσουν σε ξεχωριστές δηλώσεις.

Αμφότερες η ελληνική κι η ισραηλινή πλευρά εκτιμούν πως η διμερής αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις με τη Ιερουσαλήμ να εκτιμά ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα επισκέπτεται τη χώρα μας για πρώτη φορά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Βουλής, θα επισκεφθεί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Εβραϊκό Μουσείο, ενώ με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Καμμένο θα επικεντρωθούν σε ζήτηματα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όσο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, θα συγκληθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας και από τις τρεις πλευρές.

Αναφορικά με την Τριμερή εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για μία ευρύτερη συνεργασία, στην οποία θα εμπλέκονται Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα σε θέματα όπως η καινοτομία, η μετανάστευση, η τρομοκρατική απειλή, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ενέργεια, το περιβάλλον και ο τουρισμός.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε