Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ξεφεύγει η κόντρα του Μαξίμου με τον Σόιμπλε – Η προειδοποίηση του Γερμανού με τη στάμνα και η ειρωνεία της Γεροβασίλη

Ξεφεύγει η κόντρα του Μαξίμου με τον Σόιμπλε – Η προειδοποίηση του Γερμανού με τη στάμνα και η ειρωνεία της Γεροβασίλη

– Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατακρίνει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και έδειξε πως δεν θα ήθελε να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμμα
– Ο Σόιμπλε άμεσα απάντησε στον Τσίπρα προειδοποιώντας την Ελλάδα πως δεν είναι προς το συμφέρον της η μη συμμετοχή του ΔΝΤ
– Μετά το Ecofin ο Σόιμπλε μίλησε για στάμνα που πηγαίνει συχνά στο πηγάδι μέχρι να σπάσει
– Άμεση ήταν η απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο που τόνισε πως όλοι πλέον ξέρουν ποια πλευρά εξυπηρετεί ο καθένας

Αγριεύει επικίνδυνα η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Γερμανία και αυτή τη φορά βγαίνει μπροστά ο σκληρός με την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομι0κών, Β. Σόιμπλε.

Ο χορός της νέας κόντρας ξεκίνησε από το δημοσίευμα της Die Welt που ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μία ακυβέρνητη χώρα και υπήρξε μία σφοδρή αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η χτεσινή αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας πως μπορεί να μην χρειάζεται καν η συμμετοχή του, ενώ το κατηγόρησε πως ζητάει αδιανόητα πράγματα και πως για να συμμετέχει θα πρέπει να συμβιβαστεί.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την οργή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έσπευσε με τον δικό του τρόπο να προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά να προσέχει τα λόγια του για το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Σόιμπλε έκανε τις παραπάνω δηλώσεις απατώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σχέδιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Δήλωσε ότι το στάδιο θα καλύπτει συνεργατικές και αποταμιευτικές τράπεζες.

“Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

 Δείτε εδώ όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ

“Όταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό, επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια”.

Στις νέες προκλητικές δηλώσεις άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία απάντησε με περίσσια ειρωνεία στον Σόιμπλε αναφέροντας: “ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”.

Στην ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει πως “η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα αποφάσιζε αν θα συμμετείχε ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2016. Ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο προηγούμενα προγράμματα-δάνεια προς την Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε