Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ξεκάθαρος ο Μοσκοβισί: Μην περιμένετε χαλάρωση λόγω προσφυγικού!

Ξεκάθαρος ο Μοσκοβισί: Μην περιμένετε χαλάρωση λόγω προσφυγικού!

Σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση έστειλε ο ευρωπαίος Επίτροπος, Νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί μετά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Μοσκοβισί ήταν ξεκάθαρος για όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να πάρουμε τα 10 δισ και μάλιστα δεν άφησε περιθώρια προσδοκιών για χαλάρωση λόγω προσφυγικού.

 Ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι:

– Μέχρι το Μαρτιο θα πρέπει να κατατεθεί το αναπτυξιακό σχέδιο

– Να γίνουν αλλαγές άμεσα στο ασφαλιστικό. Δεν ειναι δημοφιλείς τέτοιες μεταρρυθμίσεις αλλα απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

– Τα 10 δις θα δοθούν μετα τη λύση θέματος κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα

– Είπε ακόμα: Μην περιμένετε χαλάρωση λόγω προσφυγικού. Κατα περίπτωση η βοήθεια μόνο

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δυο είναι οι κρίσιμοι τομείς. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι ευθύνη της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι τον Αύγουστο το Eurogroup δεσμεύθηκε να βοηθήσει τους καταθέτες και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση πριν το τέλος του χρόνου. Αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος είναι σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι τα stress tests δείχνουν ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί έτσι η εμπιστοσύνη στην αγορά για να αρθούν τα capital controls.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ακόμα ότι θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος για να ανοίξει έτσι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Μια τέτοια συζήτηση αν έχει θετική έκβαση θα ανοίξει τον δρόμο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ  άμεσα στο πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό μάλιστα χαρακτήρισε την συμμετοχή του ΔΝΤ, «σημείο κλειδί».

«Πρέπει να υπάρξει ένα πιο δίκαιο δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτούς που υποφέρουν περισσότερο»

Ο ευρωπαίος Επίτροπος είπε ακόμα ότι άκουσε τις ιδέες που εξέφρασαν οι έλληνες ομόλογοί του και θα τις μεταφέρει στις Βρυξέλλες και τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά». Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια διάταξη στο ελληνικό πρόγραμμα που σχεδιάζει την βασική στρατηγική ανάπτυξης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο σημείο αυτό έριξε την βόμβα: «Εγώ προτιμώ την ανάκαμψη από το Grexit και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι θεωρεί και πιστεύει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη στην Ελλάδα και η χώρα να ξαναχτίσει την οικονομία της και δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορούν να επιστρέψουν οι επενδύσεις. «Πρέπει να υπάρξει ένα πιο δίκαιο δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτούς που υποφέρουν περισσότερο», είπε.

Για την συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο είπε ότι συζήτησε για το θέμα τω συλλοφγικών συμβάσεων και για το Ασφαλιστικό.  «Υπάρχει βούληση για λύσεις και σε όσους μου υπενθύμισαν ότι έχω αποκαλέσει την Ελλάδα ευλογημένη χώρα τους είπα ότι το πιστεύω ακόμα».

Νωρίτερα, μιλώντας στο newsit.gr δήλωνε: 

«Είμαι εδώ για συναντήσεις με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εργασίας γιατί στόχος της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό είπε: «Η Κομισιόν δεσμεύεται για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε