Ξεκίνησε ο μαραθώνιος επαφών του Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι, με στόχο κυρίως την αντιστροφή του κλίματος μετά την επεισοδιακή του συνάντηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης συναντά τώρα τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και μετά στις θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας Ε. Μακρόν.
Ακόμη, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει μόνο τυχαία δεν είναι η παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στο Παρίσι.
Το μήνυμα του Μ. Σαπέν, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη ήταν: Όχι, δεν θα διαγράψουμε το ελληνικό χρέος, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής. Και βέβαια υπήρξε και το απαραίτητο συμπλήρωμα.
”Εάν μία κυβέρνηση λέει “θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ”, αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης”.
Όμως πολύ ”βαριά” ήταν και η παρέμβαση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, πριν τις συναντήσεις του Βαρουφάκη με τους Γάλλους υπουργούς.
H Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς για να ρίξει αμέσως μετά τη βόμβα του.
Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
«Πρέπει να συνεχίσουμε και να πείσουμε ότι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, αυτές που υπερασπίζεται ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη» να εξέλθει από ένα «επίπεδο ισχνής ανάπτυξης και μιας δραματικά αυξημένης ανεργίας» όπως σήμερα, «προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει και πάλι» επιβεβαίωσε ο ίδιος.
«Πρέπει να χαιρετίζουμε, να σεβόμαστε και να κατανοούμε την επιλογή του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες πολίτες έχουν σφυροκοπηθεί από την οικονομική κρίση και τη σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας που τους επιβλήθηκαν. Κυριαρχικά αποφάσισαν να καταστήσουν την Αριστερά υπεύθυνη» για τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.
Τις συναντήσεις του Βαρουφάκη στο Παρίσι παρακολουθεί στενά η Α. Μέρκελ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που άφησε τις πρωτοβουλίες, προς το παρόν, στον Ολάντ.
– Ελλάδα και Γαλλία έχουν μακρύ παρελθόν συνεργασίας και έτσι πιο εύκολα η Γαλλική κυβέρνηση μπορεί να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού
– Είναι πιο εφικτό για τον Γ. Βαρουφάκη να ζητήσει από το Γάλλο ομόλογο του τον τερματισμό της λιτότητας και της τρόικας αλλά και να αποδεχτεί την πρόταση της Ευρώπης, δηλαδή του Βερολίνου, για την εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς κούρεμα
Ίσως έτσι εξηγείται πως διέρρευσε σχέδιο της Κομισιόν που περιλαμβάνει:
– Κατάργηση της τρόικας
– Πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας εως το καλοκαίρι
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ