Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κυπριακό: Απανωτές συναντήσεις και στο βάθος τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ανεβαίνει το… θερμόμετρο σε πολιτικό επίπεδο για το Κυπριακό. Πλέον και μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει, πιθανότατα την Τρίτη, και συνάντηση του Προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης Προκόπη Παυλόπουλου – Αλέξη Τσίπρα θα είναι το Κυπριακό. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εννιά μέρες πριν την πολυμερή διάσκεψη κυβερνητική πηγή στέλνει το μήνυμα πως: «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας» αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική «καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση». Προσέγγιση (αυτή της καλλιέργειας του εθνικισμού) που «πλήρωσε η χώρα», προσθέτει η ίδια πηγή, υπονοώντας στη διαχείριση του ονοματολογικού στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η Ελλάδα -σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. «Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game» διευκρινίζει η ίδια πηγή.

«Θα παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από την ελληνική πλευρά η σταθερή θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν ι ίδια πηγή ΑΝΈΦΕΡΕ: «Έχουν καλλιεργηθεί- ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού- δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε