Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Κυβέρνηση: Ο νέος νόμος για το άσυλο είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού

Κυβέρνηση: Ο νέος νόμος για το άσυλο είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού

Τις βάσεις για ν’ αποκτήσει η Ελλάδα λειτουργικό σύστημα ασύλου βάζει το νομοσχέδιο για τη Διεθνή Προστασία, για το οποίο μίλησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι σαφές ότι αποτελεί έτσι ένα από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.

Περίπου 70.000 αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν αυτή τη στιγμή για διάστημα έως και τρία χρόνια, ενώ από το 2015 έχουν καταγραφεί μόνον 1.806 επιστροφές στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να βάζει στόχο τώρα τις 10.000 επιστροφές έως το 2020, ώστε να πιεστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και η Άγκυρα να εφαρμόσει την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως λένε χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, από την ψευδαίσθηση των ανοιχτών συνόρων η Ελλάδα περνά στη ρεαλιστική πολιτικών των ασφαλών συνόρων κι από την ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» στο κράτος που νοιάζεται. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το νομοσχέδιο για το άσυλο υπηρετεί τρεις αρχές:

-Κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες άλλες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών.

-Απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου σ’ αυτούς που είναι πραγματικά πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, στις οποίες παρέχει αμέσως πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση.

-Εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές κι έτσι όσοι παρελκυστικά διεκδικούν άσυλο δεν θα έχουν θέση στην Ελλάδα.

Κρίσιμο σημείο αποτελεί πως η εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου θα εξετάζεται σε έξι μήνες αντί σε εννέα κι αν ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα δίχως άδεια, τότε το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Επίσης, θα διακόπτεται η φιλοξενία για όποιον διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ασύλου αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα.

Οι νέες παροχές

Εισάγονται, επίσης, νέες πρόνοιες για τους πρόσφυγες, όπως η φοίτηση των ανηλίκων στα σχολεία, με την επαπειλή κυρώσεων κατά των γονέων του σε διαφορετική περίπτωση. Επίσης, θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην περίθαλψη και εντός εξαμήνου θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης.

Τέλος, όπως έγραψε το newsit.gr, δεν πέρασε απαρατήρητη στο Μαξίμου η πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ αναφορικά με τη συμφωνία του Δουβλίνου και τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Η κυβέρνηση την αντιμετώπισε εξ αρχής θετικά και δηλώνει ότι θα είναι παρούσα στις διαβουλεύσεις που θ’ ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει και σήμερα το παρών στη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ θα συμμετάσχει αργότερα στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ. Αργά το βράδυ, θ’ αναχωρήσει για τη Σαγκάη, συνοδευόμενος από περίπου 60 επιχειρηματίες κι εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις