Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κυβερνητική πηγή: Συμφωνία έως 22 Μαΐου ή νωρίτερα

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)

Η 22α Μαΐου φαίνεται πως είναι η νέα ημερομηνία ορόσημο για την οριστική συμφωνία με τους δανειστές ώστε να “κλείσει” η δεύτερη αξιολόγηση. Κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, έως τις 22 Μαΐου, ή και νωρίτερα με έκτακτο Eurogroup.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη, επίσης στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμαναν πως τα μέτρα θα ψηφιστούν εφόσον προηγουμένως συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αυτό άλλωστε ανέφερε στην ομιλία του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της συνεδρίασης, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. “Μετά τη Μάλτα, ανοίγει ο δρόμος πέραν της συμφωνίας για τα μέτρα του 2019 και του 2020, ανοίγει και η ρύθμιση των μέτρων για το χρέος. Αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα.

Ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν. Μπαίνουμε στη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να μην διαιωνίζει τη λιτότητα κι αυτή είναι η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από πολλούς για μία δεκαετία, είναι τουλάχιστον άτοπη (σ.σ. λέγε με Σόιμπλε)”.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η συμφωνία αυτή συμπεριλαμβάνει μέτρα αντίθετα σε ό, τι θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, λέγοντας: “Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε”.

Αμέσως μετά, ωστόσο, αναφέρθηκε στα αντίμετρα που συνοδεύουν τη συμφωνία, τα οποία “θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο και θα ληφθούν, νομοθετηθούν και εφαρμοσθούν ταυτόχρονα”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε