Πολιτική

Le Monde: “Ο Τσίπρας παίζει άλλη μία παρτίδα πολιτικού πόκερ”

Με παρτίδα πόκερ παρομοιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τις κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως γράφει η Le Monde, ο Αλ. Τσίπρας επωφελήθηκε από την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου “για να παίξει άλλη μια παρτίδα πολιτικού πόκερ”, ζητώντας κατ’ αρχάς ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή.

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (16.1.2019) και ο Αλέξης Τσίπρας, που διαθέτει 145 εκλεγμένους βουλευτές (από τους 300), μπορεί να προσβλέπει σε επιπλέον τέσσερις ψήφους από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο Μάνος Παπάζογλου, καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, λέει στην Le Monde:

Tsipras Megaro Mousikis Prespes

“Οι κινήσεις στο πολιτικό πόκερ του Αλέξη Τσίπρα είναι όλο και πιο ελεγχόμενες, περισσότερο από όσο ίσως πιστεύουν κάποιοι. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα περάσει, όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά η πλειοψηφία είναι αδύναμη.

Για τις σημαντικές ψηφοφορίες, όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει 180 ψήφους. Οι πρόωρες εκλογές φαίνονται όλο και πιο πιθανές και μια νέα περίοδος αστάθειας ανοίγει για την Ελλάδα”.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, “ο Πάνος Καμμένος προετοιμάζεται ήδη για τις επόμενες εκλογές και δεν θα έχει συμβιβαστεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών έναντι των εθνικιστών ψηφοφόρων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, ”απαλλάσσεται” από έναν εταίρο ιδεολογικά στον αντίποδα του κόμματός του και θέλει να προσεγγίσει την κεντροαριστερά εν όψει των μελλοντικών ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών.

Την Κυριακή το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε “τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για την επόμενη μέρα”.

[read4more]

Bloomberg: Ο Τσίπρας θέλει να λύσει την ιστορική κόντρα με την ΠΓΔΜ μετά την έξοδο από τα μνημόνια

“Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει επαρκή στήριξη στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς βουλευτές και από άλλα κόμματα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας” εκτιμά το Bloomberg σε ανάλυσή του που αναδημοσιεύεται και στην Washington Post.

“H αποχώρηση του Πάνου Καμμένου δεν είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να ταχθούν ενάντια στον αρχηγό τους και να υποστηρίξουν τον Αλ. Τσίπρα, παρατείνοντας τη θητεία του για λίγους ακόμη μήνες” αναφέρει το Bloomberg και προσθέτει:

“Εάν ο Αλ.Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αλλά η συμφωνία για τη ”Μακεδονία” θα περάσει πριν στηθούν οι κάλπες” εκτιμά το Bloomberg.

Καταλήγοντας το ειδησεογραφικό πρακτορείο διευκρινίζει ότι “στην προεκλογική περίοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέλει να επικαλεστεί την επίλυση της ιστορικής διαμάχης με την ΠΓΔΜ ως ένα από τα επιτεύγματά του μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια και τις οδυνηρές συνθήκες που τα συνόδευαν”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 6
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά