Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ομιλία Τσίπρα από την Σύρο

Η ομιλία Τσίπρα από την Σύρο

Ομιλία στους εργαζομένους στο Νεώριο της Σύρου έκανε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το νησί και έχει ζητήσει να ενημερωθεί λεπτομερώς για την υπόθεση του φακέλου εξυγίανσης του Νεωρίου. Ο πρωθυπουργός προηγουμένως έκανε βόλτες στο νησί και χαιρέτισε πολίτες, εικόνες που μας θύμισαν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Σύρο σε μια πολύ ζεστή μέρα όπως φάνηκε και από το πουκάμισο του πρωθυπουργού, συγκαταλέγεται σε μία από τις εξορμήσεις που προγραμματίζει στην επαρχία πριν από την Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία θα έχει και προεκλογικό χαρακτήρα. Και αυτό φάνηκε από την βόλτα που έκανε στους δρόμους του νησιού.

«Συγκινητική» χαρακτήρισε την υποδοχή της οποίας έτυχε από τους εργαζόμενους των ναυπηγείων ο πρωθυπουργός, για να σημειώσει στη συνέχεια ότι βρίσκεται εκεί σε μια κομβική στιγμή, τώρα που ο τόπος γυρνά σελίδα.

«Επέλεξα η πρώτη πολιτική παρέμβασή μου μετά τα μνημόνια, να γίνει από δω, έχοντας απέναντί μου εσάς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας», ανέφερε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρς, για να εξηγήσει στη συνέχεια:

«Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα». Τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς», συμπλήρωσε.   

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Νεώριο, ο Αλ. Τσίπρας ξεδίπλωσε την κυβερνητική ατζέντα των επόμενων ημερών, αφού προέταξε το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αφού θυμήθηκε πώς την εργασιακή ζούγκλα της προηγούμενης περιόδου, τις απολύσεις, η στρατιά ανέργων -όλα αυτά είχαν ένα σαφή στόχο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας».

Για αυτό, και όπως εξήγησε, τέλος των μνημονίων σημαίνει:

-Επαναφορά δικαιωμάτων.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Η ανάκαμψη δεν θα είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου, ανέφερε συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, υπογραμμίζοντας, έτσι, τον κυβερνητικό στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της εργασίας. Στη Σύρο βεβαίως, κομβικό γεγονός αποτελεί η επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τον πρωθυπουργό να θυμίζει ότι είχε δεσμευτεί ότι θα επισκεπτόταν το νησί και τα ναυπηγεία.

Αφού εξήρε τους αγώνες των εργαζομένων και την πολιτιστική προσφορά της νήσου, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ναι μεν ο τουρισμός έφερε ανάκαμψη, αλλά όμως η επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας θα φέρει ακόμη πιο ουσιαστική ανάκαμψη και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αναφέρθηκε δε, στις προοπτικές να εργάζονται 1.000 άτομα εκεί (από τα 300 που εργάζονται σήμερα).

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τη διαγραφή παλαιότερων χρεών, μια πρωτοβουλία που η δημοτική αρχή θα… βρει μπροστά της, υπό την έννοια ότι τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα.

Στην αντιφώνησή του, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός είπε, και αυτός, πως τα ναυπηγεία είναι κυρίαρχο θέμα για το νησί και η επίσκεψη Τσίπρα ενέχει μεγάλο συμβολισμό, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη πολλά αναπτυξιακά έργα. Του πρόσφερε δε, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις