Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Η ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Τις προτεραιότητες της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας όμως, απήθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους υπουργούς του.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου στη μεταμνημονιακή εποχή και μετά τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του καλωσόρισε τους νέους και τις νέες υπουργούς που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα. Είπε ακόμα ότι «η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο γεμίζει τον ελληνικό λαό με προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής, για μια καλύτερη καθημερινότητα και ανακούφιση από τα βάρη και την αγωνία της μνημονιακής εποχής».

«Mε τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η παθογένεια της μαύρης εργασίας. «Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε», είπε, «ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος». Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση πρέπει να συνεχισθούν και να επιταχυνθούν. Οι μεταρρυθμίσεις κομβικής είναι κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ως παραδείγματα το κτηματολόγιο, τους Δασικούς Χάρτες αλλά και την γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ακόμα ότι η κυβέρνησή του δεν έχει δεσμεύσεις σε συμφέροντα και έτσι μπορεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Εκεί θα κριθεί και η δυνατότητα της χώρας να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές.

Δείτε Live την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Ο κ. Τσίπρας έκανε απολογισμό των όσων έχουν γίνει σε θέματα περίθαλψης και παιδείας. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα, είπε αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Μίλησε για κοινωνική δικαιοσύνη που διαφοροποιεί την κυβέρνησή του από τις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το κυβερνητικό έργο δεν εξαντλείται σε αυτά μόνο.

Τε πεδία και τα καθήκοντα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ανεξάντλητα. Μίλησε για την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Να γίνει διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μίλησε ακόμα για εκδημοκρατισμό των θεσμών. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι καταστροφολογεί. «Καταφέραμε», είπε, «να περάσουμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός στ’ ανοιχτά». Είπε ακόμα ότι τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται από μόνα τους.

Θέλησε επίσης να υπενθυμίσει ότι η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο, αλλά ευθύνη. «Δεν μας χρωστάει ο λαός, εμείς του χρωστάμε και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις ευπρέπειας και αποτελεσματικότητας, ηθικής αλλά και ποιότητας. Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και αυτιά, προσωπικές στρατηγικές, είναι αυτά είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν την χώρα, δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση μας αυτά».

Οι προετοιμασίες για την ΔΕΘ

Την ίδια στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου από κοινού με το οικονομικό επιτελείο και συναρμόδιους υπουργούς, για την παρουσίαση δέσμης φιλολαϊκών μέτρων, υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων συμπολιτών. Παρουσίαση που θα γίνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα φέτος, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η παρουσία αμερικανικών εταιρειών-«κολοσσών» θα δώσει έναυσμα στη συζήτηση για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Εκτός από την προετοιμασία για την Δ.Ε.Θ., το κυβερνητικό επιτελείο φουλάρει τις μηχανές του για τη συζήτηση με τους εταίρους ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στον Real FM, ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να παίρνει μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και όχι εκτάκτως, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Χωρίς αμφιβολία, κομβικό θέμα της επόμενης περιόδου θα είναι η ανάγκη ή μη μείωσης των συντάξεων, με τον κ. Δραγασάκη να σημειώνει ακροθιγώς ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα για το θέμα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να προειδοποιεί ότι θα εκπλαγούν, εννοείται αρνητικά, οι -εγχώριοι- θιασώτες των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όμως -η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό καλά- οι πολίτες θα κρίνουν στη βάση της βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης πρωτίστως, αλλά όχι μόνον. Η καθημερινότητα, με ό,τι αυτή εμπεριέχει, διαμορφώνει κλίμα, επηρεάζει το εκλογικό σώμα.

Ως προς αυτό, η ασφάλεια είναι κεντρικό ζήτημα. Με τη νέα υπουργό Προστασίας του Πολίτη -για πρώτη φορά γυναίκα ανέλαβε τη θέση αυτή- Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει με έμφαση ότι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα».

Καθημερινότητα όμως είναι και ο χώρος στον οποίο ζούμε, το περιβάλλον: εδώ η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινωνικού συνόλου για κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, για αρχή οι περιπτώσεις που είναι σε αιγιαλό, δρυμούς κλπ. Η επιχείρηση του αρμόδιου Υπουργείου και υπουργού, του Γιώργου Σταθάκη, ξεκίνησε από την Τετάρτη αλλά θα κορυφωθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις