Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σχεδόν μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Φώφη Γεννηματά η δεύτερη αρχηγός που συνάντησε τον πρωθυπουργό.
“Βλέπω έκανες αλλαγές” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
“Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων” απάντησε ο πρωθυπουργός.
«Σηκώθηκα από το κρεβάτι μόνο για να έρθω», είπε η κα Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που περνάει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συζητήσουν το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Στις 11:00 όπως ήταν προγραμματισμένο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο… ραντεβού, με το κλίμα ανάμεσα στους δυο άνδρες να φαίνεται καλό (on camera τουλάχιστον) και με τα χαμόγελα να περισσεύουν. Η συνάντησή τους είχε διάρκεια σχεδόν μιας ώρας.

«Βλέπω έκανες αλλαγές στη διαρρύθμιση», ήταν το πρώτο πράγμα που σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν μπήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. «Αλλαγές μικρές», του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χώρο. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να… αστειεύεται, λέγοντας: «Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».

Ακολούθησε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία ήταν εμφανώς καταβεβλημένη εξαιτίας ενός κρυώματος που την ταλαιπωρεί. «Δεν είμαι πολύ καλά σήμερα μην έρχεσαι κοντά», είπε η κα Γεννηματά «δεν μου βγαίνει η φωνή μου, σηκώθηκα μόνο για να έρθω».

Όλος ο διάλογος:

– Κ. Μητσοτάκης: Πώς είσαι;
– Φ. Γεννηματά: Δεν είμαι πολύ καλά μην έρχεσαι κοντά.
– Κ. Μητσοτάκης: Το ίδιο κι εγώ.
– Φ. Γεννηματά: Τότε δε κινδυνεύουμε ο ένας από τις ιώσεις του άλλου.
– Κ. Μητσοτάκης: Ένα ζεστό πράσινο τσάι, παρακαλώ
– Φ. Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ…
– Κ. Μητσοτάκης: Το εκτιμώ.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Πέτσας: Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λίγο πριν την συνάντηση δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις 16.00, το Γιάνη Βαρουφάκη στις 16.45 και τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 17.30. Αν και η ατζέντα των συναντήσεων μοιραία θα επεκταθεί σε διάφορα θέματα, η ψήφος των αποδήμων είναι ασφαλώς το κυρίαρχο, αλλά η πρόταση με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να την απορρίψει a priori ακόμη και ως βάση διαλόγου οδηγεί σε εναλλακτικές διαδρομές. Οι οποίες περνούν μέσα από τον… Περισσό, εννοώντας τη στάση του ΚΚΕ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση πάντως τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία τα περιθώρια συναίνεσης είναι μάλλον μειωμένα καθώς όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «στόχος της κυβέρνησης ΝΔ δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων. Αυτό που τους ενδιαφέρει -επεσήμαιναν ακόμα- είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά.»

Η πρόταση νόμου με την οποία θα προσέλθει σήμερα στην συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί την νομοτεχνική εξειδίκευση των απόψεων όλων των εθνικών και διεθνών θεσμικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί για το θέμα, οι οποίες συγκλίνουν στην εισαγωγή ενός συστήματος «κλειστής» εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού ως τέτοιων, στην περίπτωση χωρών με μεγάλο αριθμό αποδήμων, όπως η Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι η ιδέα της κλειστής εκπροσώπησης προτείνεται ως η καλύτερη λύση για τις χώρες με μεγάλο αριθμό αποδήμων, όπως η Ελλάδα, από την Επιτροπή της Βενετίας η οποία στις γνωμοδοτήσεις της αναφέρει ότι μια τέτοια λύση «αποτελεί εύλογο περιορισμό της αρχής της ισότητας της ψήφου κατά την πάγια νομολογία του Α.Ε.Δ.». Μάλιστα συντάκτης της εν λόγω Έκθεσης είναι ο σημερινός Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης/Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις