Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη συζήτηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκδήλωσης του EquiFund με θέμα «Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το αύριο με τα υλικά του χτες», ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μοντέλο του χθες το ξέρουμε, είναι αυτό που μας οδήγησε στην κρίση και πως πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία.

Σημείωσε ότι «η καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι δύο υλικά πάνω στα οποία πρέπει να βασιστούμε για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

«Τώρα είναι η στιγμή να πάρουν το ρίσκο. Αν όχι τώρα που σηκώνεται η χώρα μας στα πόδια της, πότε; Αν όχι εκείνοι, ποιοι;». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι εκείνη θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Παρά τις δυσκολίες ο λαός στάθηκε όρθιος», «η Ελλάδα σηκώνεται ξανά και προσπαθεί να αλλάξει πορεία, να αλλάξει στρατηγικό σχέδιο, θέλουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι επενδύοντας στην καινοτομία μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για αυτό το κομμάτι των εξειδικευμένων νέων, με δύο και τρία πτυχία.

 

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Επαφές Τσίπρα με νέους επιχειρηματίες

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με εκπροσώπους των 9 fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Στέγη λίγο πριν από τις 5.30 το απόγευμα και κατά τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των fund ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία κυρίως γίνεται από ιδιωτικά κεφαλαία, αλλά και τη διασύνδεση πολλών από αυτές με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα με στόχο να μπει φρένο στο brain drain.

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή τους νέους επιχειρηματίες που επενδύουν στην καινοτομία, στα logistics ενώ ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενοποίηση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να σημειώνει τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτόν τον τομέα.

“Αυτή η χώρα θα αλλάξει και θα αναπτυχθεί χάρη σε εσάς”

Σαφές μήνυμα ότι η χώρα θα αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και τις διεθνείς αγορές, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εκδήλωση EquiFund, που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα, καθώς μετά από 8 χρόνια κρίσης μπορεί πλέον να στηριχτεί στα πόδια της. «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι ουσιαστικά μια στροφή στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η ενσωμάτωση της καινοτομίας θα αυξήσει την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ στο διεθνές περιβάλλον και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, πως οι δείκτες φανερώνουν με απόλυτη σαφήνεια την ανάκαμψη της οικονομίας. «Όλη η προσπάθεια πλέον πέφτει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτή η χώρα θα αλλάξει και θα αναπτυχθεί χάρη σε εσάς. Η υποστήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. .

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αναφερόμενος στην ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα την αξία των ευκαιριών απασχόλησης με αξιοπρεπείς όρους σε όλο το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που επένδυσε στις σπουδές και θέλει να μείνει ή να γυρίσει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει, σημείωσε.

“Επενδύστε στην Ελλάδα! Αν όχι τώρα που η χώρα ανακάμπτει, τότε πότε;”

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. «Στηρίζουμε τη δυναμική καινοτόμα και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα με όλους τους δυνατούς τρόπους χρηματοδότησης στην πράξη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργούς σε όσους ήδη επιχειρούν και σε όσους πρόκειται να επιχειρήσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν όχι τώρα που η χώρα ανακάμπτει, τότε πότε; Εάν όχι εκείνοι, τότε ποιοι;».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι είναι μοναδική ευκαιρία να δοθεί διέξοδος και ευκαιρίες στο εξαιρετικό ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και πρόσθεσε πως το EquiFund είναι ένα από τα καταλληλότερα εργαλεία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν γυρνά πίσω στο μοντέλο του χθες, δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο, «επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό» υπογράμμισε. Σημείωσε δε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία όπως είπε, στηρίζεται στην προσπάθεια που γίνεται από καθέναν από τους επιχειρηματιες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχετε τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Η υποστήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση όσο η χώρα ανακτά την αυτονομία της και στέκεται στα πόδια της» τόνισε.

“Διαδώστε το παντού! Η Ελλάδα αλλάζει πορεία”

Απευθυνόμενος στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είπε πως «η Ελλάδα σας χρειάζεται όλους, όπου κι αν έχετε επιλέξει να μείνετε. Με το ταλέντο σας, τις διαφορετικές εμπειρίες σας, είσαστε η φωνή της πατρίδας μας σε όλη τη γη. Οι επιτυχίες σας σε όλες τις γωνιές του κόσμου είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα. Διαδώστε το παντού: Η Ελλάδα αλλάζει πορεία, έχει στρατηγική, αλλάζει παραγωγικό μοντέλο» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σας χρειαζόμαστε και σας καλούμε να ενεργοποιηθείτε με όποιο τρόπο επιλέξετε. Δικτυωθείτε με τους ανθρώπους στην Ελλάδα, επενδύστε, εγκατασταθείτε ξανά στην πατρίδα. Ό,τι και να επιλέξετε, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή ο «κουμπαράς» του EquiFund διαθέτει 200 εκατομμύρια από το ελληνικό Δημόσιο, από το ΕΣΠΑ (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) 60 εκατομμύρια, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 40 εκ. ευρώ (μέσω του πακέτου Γιούνκερ), και από ιδιώτες επενδυτές 200 εκ. – συνολική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, 0,5 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις