Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια

Μανιτάκης

Την ίδια άποψη με τον Νίκο Αλιβιζάτο σε ό,τι αφορά το αν είναι συνταγματική ή όχι η απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου εξέφρασε και ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Η απόφαση να απαγορευτούν οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (18.11.2020) έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν, με κοινό τους κείμενο, να μην ισχύσει η απαγόρευση και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω ενόψει Πολυτεχνείου.

Click4more Πολυτεχνείο: Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ ακόμα και για τους πολιτικούς αρχηγούς – Τσουχτερά πρόστιμα και 4.000 στον δρόμο

«Όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μάς προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και τη λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;» τόνισε ο Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, για το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο Ν. Αλιβιζάτος δήλωσε:

  1. «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
  2. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
  3. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
  4. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί,  έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις