Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

«Μάχη» Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή με φόντο… τις εκλογές – Τα σενάρια για κάλπες μέσα στο καλοκαίρι

«Μάχη» Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή με φόντο… τις εκλογές – Τα σενάρια για κάλπες μέσα στο καλοκαίρι

‘Έντονο «άρωμα» εκλογών σήμερα στη Βουλή στη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών.

Την παραμονή της επετείου για τα 3 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ καλεί ο Πρωθυπουργός τους αρχηγούς στη Βουλή, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Η «σύγκρουση» αναμένεται να είναι μετωπική και εφ’ όλης της ύλης, δίνοντας ένα χαρακτήρα προεκλογικής αντιπαράθεσης στο κοινοβουλευτικό «μπρα ντε φερ » Ίσως να είναι και η τελευταία τετ α τετ «σύγκρουση» των αρχηγών πριν από τις εκλογές.

Ο στόχος του Πρωθυπουργού

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διττός: από τη μία να αναδείξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο κοινωνικό πεδίο, εν μέσω μάλιστα πολλαπλών κρίσεων, και από την άλλη, να αντιπαραβάλει το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ με το αντίστοιχο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με… φόρα από το Στρασβούργο στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός χθες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ένα στίγμα της κριτικής που θα ασκήσει στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του, πιάνοντας το νήμα από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, σαν χθες, επτά χρόνια πριν.

«Τέτοιες ημέρες, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο 3ο, αχρείαστο μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2015»

Σε αντιπαραβολή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2015», όπως είπε. «Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μία νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα μας σε μία νέα εποχή. Αυτήν που την θέλει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων… Αποδεσμευμένη πια, από τον Αύγουστο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη μέσα στο 2023, να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Κόντρα για τη Novartis

Ο Πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πετάξει για την υπόθεση της Novartis, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει: «θα σας πάμε μέχρι τέλους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για προσπάθεια ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, και δη στην πρώην εισαγγελέα Ελένη Ράικου, από τον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να αναφερθεί και σε πρόσφατες δηλώσεις συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα που επιμένουν σε… έλεγχο των αρμών της εξουσίας εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ξανά κυβέρνηση.

Στην τελική ευθεία για πρόωρες κάλπες;

Η συζήτηση διεξάγεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο η Ν.Δ. συμπληρώνει τον 3ο χρόνο στη διακυβέρνηση και μπαίνει στον 4ο χρόνο, που είναι νομοτελειακά το έτος των εκλογών.

Κι ενώ φουντώνουν τα σενάρια ακόμη και για κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι στη σημερινή συζήτηση και μετά από όσα θα πει ο Πρωθυπουργός, θα έχουν μια πιο καθαρή εικόνα των προθέσεων του ή και των αποφάσεων του για τον χρόνο των εκλογών.

Με το βλέμμα στη… μεσαία τάξη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται πέρα από τη διαβεβαίωση για νέες παρεμβάσεις το φθινόπωρο για τη μείωση των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα, να προβεί και στην ανακοίνωση ενός μέτρου φορολογικής ελάφρυνσης της λεγόμενης «μεσαίας τάξη». Μια κοινωνική ομάδα που παραδοσιακά είναι κοντά στη Ν.Δ. και για την στήριξη της οποίας “κονταροχτυπιούνται” όλα τα κόμματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις