Πολιτική

Μέρκελ σε Τσίπρα: Αλλού οι αποφάσεις, όχι εδώ

Μπορεί να αλληλο... αποθεώθηκαν, μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να υποσχέθηκε να μην αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της (για το προσφυγικό) αλλά το μήνυμα το έστειλε και ήταν σαφές: οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο αλλά στις Βρυξέλλες.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η συνέντευξη Τύπου πριν από το γεύμα εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας στο Βερολίνο ξεκίνησε με καθυστέρηση 10 λεπτών. Και πρώτη το λόγο πήρε η Γερμανίδα καγκελάριος. Που καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα πριν τον… κακοκαρδίσει.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup, είπε η Μέρκελ για να προσθέσει πως οι συζητήσεις της με τον Έλληνα πρωθυπουργό «δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς». «Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους» υπερθεμάτισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Το επίδομα

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά, όμως, στο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχει προκαλέσει… “αφρούς” στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πραξικοπηματικά έβαλε τον ESM να “παγώσει” τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αν και η Άνγκελα Μέρκελ δημοσίως δεν «άγγιξε» το θέμα του επιδόματος, ο πρωθυπουργός το ανέφερε, έστω και έμμεσα. «Θα ενημερώσω την καγκελάριο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων (από την οποία προήλθε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου) και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα και στους… τεχνοκράτες δανειστές της Ελλάδας. «Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ό,τι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα».

Το προσφυγικό

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό και σημείωσε πως «υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της». Στήριξε επίσης τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το μεταναστευτικό. «Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο», τόνισε.

Παίρνοντας το λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια πολύ κρίσιμη περίοδο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η οποία «δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση». Και έστειλε το δικό του μήνυμα: «Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων». Και ζήτησε νέο όραμα για την Ευρώπη.

«Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη. Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Τουρκία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ακόμη ένα μήνυμα, αυτή τη φορά στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και με αποδέκτη τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια».

Μιλώντας για το Κυπριακό, που μαζί με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας θα είναι δυο από τα θέματα που θα συζητηθούν, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η ΕΕ έχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο».

Τρίγωνα κάλαντα

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις δηλώσεις του με ευχές για καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην καγκελαρία. Αμέσως μετά τις ευχές του Έλληνα πρωθυπουργού τον… ακολούθησε η Γερμανίδα καγκελάριος, που έστειλε τις ευχές της σε όλους.

Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για Αλκέτ Ριζάι: Θα διαφωνούσα να πάρει άδεια αλλά είναι θέμα του νόμου
«Θα συλληφθεί, όπως συλλαμβάνονται όλοι, και θα δείτε στη συνέχεια πόσο η κεκτημένη ταχύτητα της αστυνομίας πόσες ακόμα επιτυχίες θα έχει» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μαρινάκης για Τσίπρα: Κάνει καλύτερα βίντεο απ’ ότι κυβερνά τον τόπο – Παλιό το κόλπο να τάζεις εκ του ασφαλούς για να γίνεις ευχάριστος
«Αν ήμασταν καλύτερα επί ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει γιατί έστειλε στον εξώστη και εξαφάνισε όλους όσους κυβέρνησε μαζί τους; Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία»
Παύλος Μαρινάκης
5
ΕΛΑΣ: Το 87,1% δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα – Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση φέρνει η ΕΛ.Α.Σ. τη φτώχεια, την ακρίβεια και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, αξιοποιώντας τα δυσμενή συγκριτικά στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 7
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου – Ποντάρουν στα μέτρα και την αξιοπιστία για τις εκλογές
Ο στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία, χωρίς ωστόσο κανείς να παραγνωρίζει ότι καταλυτικό ρόλο για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων θα παίξει και το θέμα της ακρίβειας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού 12