Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Στηρίζουμε την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής! Video

Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον Κυπριακό λαό” .

“Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο”, ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής. Μεσογείου. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι’ αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
O Mητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας μετά τη σύγκρουση των ελικοπτέρων στην Ψάθα: «Χάσαμε δύο μαχητές της πρώτης γραμμής»
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πύρινα μέτωπα και το δυστύχημα με τα δύο εναέρια μέσα, ενώ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Έλληνα συντονιστή και του Δανού χειριστή
Μητσοτάκης, Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας 11
Η Μαρία Καρυστιανού διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» με βαριές αιχμές για «άδηλο σχέδιο»
Η επικεφαλής του κινήματος κατηγορεί τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη της για διχαστική στάση, υπονόμευση της ενότητας και παραβίαση της πολιτικής γραμμής
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο "Ολύμπιον" στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.   (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ 14
Τα συλλυπητήρια του Κωστή Χατζηδάκη για τον θάνατο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη - «Καλό ταξίδι πρόεδρε»
«Για τρία χρόνια, από το 2004 έως το 2007, υπηρετήσαμε μαζί στην Ευρωβουλή και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ήταν τότε αρχηγός της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας» γράφει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ
Κωστής Χατζηδάκης