Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Στηρίζουμε την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής! Video

Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον Κυπριακό λαό” .

“Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο”, ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής. Μεσογείου. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι’ αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φαραντούρης σε Κατρίνη για την απόσπαση της συζύγου του: «Κάποιοι θέλουν τις γυναίκες στην κουζίνα»
Ο ευρωβουλευτής υπερασπίζεται τη νομιμότητα της διαδικασίας και απαντά στις εσωκομματικές αιχμές, κάνοντας λόγο για επίθεση που στοχεύει τον ίδιο μέσω της οικογένειάς του
Κατρίνης και Φαραντούρης
Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Άμυνας και Ασφάλειας η Ελλάδα – Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, τα γεωπολιτικά οφέλη
Η Αθήνα συμμετέχει στη δημιουργία της Defence, Security and Resilience Bank, ενός νέου διεθνούς χρηματοδοτικού θεσμού για την άμυνα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα
Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Άμυνας και Ασφάλειας η Ελλάδα – Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, τα γεωπολιτικά οφέλη
Νίκος Ανδρουλάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Πήγε χαμένη η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους για τη διαχείριση των 36 δισ. ευρώ, ζητώντας απολογισμό, ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή και απαντήσεις για έργα που, όπως υποστηρίζει, έμειναν στα χαρτιά
Νίκος Ανδρουλάκης