Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μηνύματα Μητσοτάκη για Σκοπιανό – οικονομία και στροφή στις… δυτικές συνοικίες

Μηνύματα Μητσοτάκη για Σκοπιανό – οικονομία και στροφή στις… δυτικές συνοικίες

Για τον κίνδυνο διεκδίκησης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμο Αναστασόπουλο στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στη συμφωνία των Πρεσπών και πως δεν πρόκειται να την κυρώσει είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, καθώς και ότι η αρχική του θέση πως πρόκειται για μία προβληματική συμφωνία δικαιώνεται.
Πάντως, διευκρίνισε ότι ο ίδιος και η ΝΔ θέλουν συμφωνία με την πΓΔΜ, «αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία». Επίσης, εκτίμησε ότι το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας δεν θα δημιουργήσει προσκόμματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Ιδιαίτερα οξύς απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομία. Αφού τόνισε πως τα υπερπλεονάσματα στραγγαλίζουν την οικονομία και δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας και αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, ενώ ξεκαθάρισε πως οι επενδυτές χρειάζονται ένα νέο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
«Δεν θα καλυτερεύσει η ζωή του μέσου Έλληνα και δεν θα υπάρξουν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας χωρίς ξένες επενδύσεις», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι έφεραν ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο και ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης με τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με τους εταίρους για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Χαρακτήρισε δε τον κ. Τσίπρα ως το μακροβιότερο μνημονιακό πρωθυπουργό κι επισήμανε πως είναι ανάγκη να ρυθμιστεί και το ιδιωτικό χρέος, μέσα από μια ικανοποιητική λύση για τα κόκκινα δάνεια. Διαφορετικά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε κομματική εκδήλωση στον Ίλιον, όπου ανακοίνωσε παράλληλα την υποψηφιότητά του στο δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας. Είναι προφανείς οι συμβολικοί λόγοι για τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει αυτή την περιφέρεια (σ.σ.: έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε δύο ακόμη), θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει τη στροφή της ΝΔ προς την κοινωνία και τα χαμηλότερα στρώματα και ν’ απαντήσει έτσι στην κριτική εκ μέρους της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Τσίπρα για ταύτιση με τους σκληρούς κύκλους των δανειστών και τους θιασώτες της λιτότητας, όπως το ΔΝΤ.
Οι δυτικές συνοικίες, εξάλλου, της Αθήνας συνιστούν παραδοσιακά μια ιδιαίτερα δύσκολη για τις εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ ζώνη, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης με την κίνησή του να θέλει να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό πολιτικό και εκλογικό όφελος.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις