Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμα που δεν αμφισβητείται τα 12 μίλια – Δεν τίθεται θέμα για καθολικό lockdown

Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμα που δεν αμφισβητείται τα 12 μίλια – Δεν τίθεται θέμα για καθολικό lockdown

Σε πολύ υψηλούς τόνους και με προσωπικές αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, μάλιστα, ότι στηρίζει προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών και τον ευχαριστεί για την προσφορά του και το δύσκολο έργο που έχει να φέρει εις πέρας και χρησιμοποίησε στίχους από τον Αριστοφάνη για να κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανακατεύει τη λάσπη» προκειμένου να κερδίσει λίγα λεπτά προβολής και να ξεφύγει από τα εσωκομματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρώντας, μάλιστα, τη σύνδεση της πανδημίας με τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή, τόνισε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί σύντομα, αλλά όχι και το αντίστοιχο για το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ενώ αποκάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο «υποκριτή».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και δεν αμφισβητείται από κανέναν ούτε τίθεται υπό αίρεση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ασκήθηκε ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ στο Ιόνιο, ενώ η απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν το έκανε εκείνος ως κυβέρνηση είναι «συγγνώμη, δεν προφτάσαμε». Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα και την παραβατική της συμπεριφορά με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ενεργητική διπλωματία, ενώ τόνισε ότι η κυριαρχία της χώρας αυτή τη στιγμή εκτείνεται στα έξι μίλια στη θάλασσα και στα 10 στον αέρα και γι’ αυτό κάθε εναέρια παραβίαση αναχαιτίζεται άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν αποτρεπτική ισχύ και βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Στο σημείο αυτό, εξάλλου, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεννοηθούν με την κυβέρνηση για το θέμα της αύξησης της θητείας.

Κανένα ενδεχόμενο καθολικού lockdown

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στη μάχη κατά του κορονοϊού, ευχαριστώντας, μάλιστα, προσωπικά τον Σωτήρη Τσιόδρα για την προσφορά του, και επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown. Ζήτησε πάντως και τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τηρηθούν τα μέτρα κι ανέφερε ότι με ειλικρίνεια πρέπει να πει στο λαό ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Πρόσθεσε ότι είναι εξασφαλισμένα τα εμβόλια όταν ανακαλυφθούν και έχει εκπονηθεί ήδη σχέδιο για να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία εμβολιασμού κατά της γρίπης και υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας

Για την ουσία της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να διχάσει, ζητώντας, μάλιστα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του από τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να οικειοποιούνται την Εθνική Αντίσταση και να την παρουσιάζουν ως αγώνα που έδωσε μόνο η Αριστερά. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο λάθη με μία κίνηση, διότι έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ να αναδείξουν το έργο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα η πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Σταϊκούρα γυρίζει μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του, δηλαδή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Click4more: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε άβουλος, χωρίς καμία στρατηγική – Παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις»

Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε, εξάλλου, τον κ. Τσίπρα, απευθύνοντάς του το ερώτημα για ποιο λόγο δεν έκανε πρόταση δυσπιστίας στον ίδιο από τη στιγμή που τον αποκαλεί «πολιτικό απατεώνα». Στο σημείο αυτό εκτίμησε δε ότι η κυβέρνησή του απολαμβάνει ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους πολίτες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά τις εκλογές, παρά τα λάθη που, όπως είπε, σπεύδει ο ίδιος να αναγνωρίσει και να διορθώσει. «Μέλημά μου θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω και όχι να διχάζω και να διαιρώ. Γι’ αυτό εσείς σταματήστε κ. Τσίπρα να οξύνετε την πολιτική αντιπαράθεση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη «δεύτερη ευκαιρία», ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ξανά τον κ. Τσίπρα ότι δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο κατά τις 15 μέρες που κράτησε η διαβούλευση. «Ίσως γιατί δεν γυρίσατε από τις καθημερινές διακοπές σας», είπε ξανά απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει το 2010 τον νόμο Κατσέλη που τώρα υπερασπίζεται – σε αντίθεση με τη ΝΔ – και το Φεβρουάριο του 2019 κατάργησε οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδήγησε σε μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να τις απαξιώσει και να διογκώσει τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους.

Οι αναφορές στη Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε δις και στη Φώφη Γεννηματά, καλώντας τη αφενός να ανακαλέσει όσα είπε ότι η κυβέρνηση «στραγγαλίζει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναλογιστεί – όπως τόνισε – ότι επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ επβραβεύουν την κυβέρνηση για το έργο της. Αφετέρου απέρριψε τις αιτιάσεις της ότι η ΝΔ απαξιώνει αντί να ενισχύει το σύστημα υγείας, υποστηρίζοντας πως τούτο συνιστά προσβολή στο πρόσωπο όλων όσοι εργάζονται για την ανάσχεση της πανδημίας. Λίγο αργότερα, μάλιστα, σημειώθηκε ένταση με τον Παύλο Πολάκη, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ κι ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε το παραμικρό, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις