Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Δεν ξέρουμε ακόμα πόση θα είναι η ύφεση – Θα στηρίξουμε τον Πολιτισμό

Μητσοτάκης: Δεν ξέρουμε ακόμα πόση θα είναι η ύφεση – Θα στηρίξουμε τον Πολιτισμό

Μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της τρίμηνης παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι παρεμβάσεις του στη συζήτηση των αρχηγών για την πανδημία ήταν πάντως εφ’ όλης της ύλης και δεν έλειψαν καν οι επιθέσεις και η σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στη δευτερολογία του και μετά από το ανέβασμα των τόνων από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικά για την οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, αλλά υποστήριξε ότι θα υπάρξει αντεπίθεση στο β’ εξάμηνο του 2020 και το 2021, η οποία θα επιτρέψει στην οικονομία ν’ ανακάμψει γρήγορα. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές κι επισήμανε ότι έως τώρα η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 17,5 δις ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 24 δις ευρώ μαζί με τους κοινοτικούς πόρους.

Click4More Μητσοτάκης: Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία πρώτης κατοικίας

Προανήγγειλε ότι περισσότερα από 5 δις ευρώ θα πέσουν στην αγορά για να στηρίξουν τη ρευστότητα, αλλά και αποφάσεις για την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ώσπου ν’ αρθεί και η τελευταία αρνητική συνέπεια από την πανδημία, το κράτος θα χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα ανεργίας. Όσοι επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα έχουν στήριξη των αποδοχών τους από το κράτος (επιδότηση μισθού). Παράλληλα, παραμένουν στη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν, ενώ τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θ’ ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται από το Μάιο, αλλά κι ένα σχέδιο για την τόνωση του τουρισμού.

Επίθεση στον κ. Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει παραλλαγμένο το σλόγκαν «Μένουμε Σπίτι»: «Μένουμε ίδιοι κι απαράλλακτοι». Επιπλέον, τον κατηγόρησε ότι αδυνατεί να κάνει αυτοκριτική και ότι δεν μικραίνει με τη στάση του την κυβέρνηση, αλλά την ίδια τη χώρα. «Ακούω και τους ψιθύρους τι θα γινόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Ευτυχώς, δεν θα το μάθουμε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά

Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, είχε εγκαλέσει και πάλι τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ διότι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει χωρίς σχέδιο. «Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015 κι όσο λίπασμα αν θέλετε να του προσθέσετε, δεν πρόκειται να πετάξει πλέον βλαστάρια», υπογράμμισε, ενώ αμφισβήτησε και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι», υποστηρίζοντας ότι έτσι βαφτίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο ταμείο μαζί με τα 15,7 δις ευρώ που αποτελούν το ενέχυρο των θεσμών από τότε που η χώρα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές.

Click4More Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ευτυχώς δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν αν κυβερνούσατε εσείς»

Προειδοποίησε δε πως η χρησιμοποίηση αυτού του ποσού για τη στήριξη της οικονομίας θα ήταν που θα άνοιγε την πόρτα σε νέα μνημόνια.

Επιφυλάξεις για τα Δημοτικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα όσα αφορούν την υγειονομική κρίση είχε πως ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων: «Δεν είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι πρέπει ν’ ανοίξουν», είπε αυτολεξεί, παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις 20 Μαΐου. Όμως, υπερασπίστηκε την απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων στο σύνολό της, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η σύσταση των ειδικών. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση προστάτευσε τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας τον οικονομικό της σχεδιασμό.

Για τις μάσκες ακούμε τους ειδικούς

Απαντώντας δε στην κριτική που δέχθηκε για τις μάσκες, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι άλλο παρά να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, ενώ για τα τεστ αντισωμάτων προανήγγειλε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, παραδέχθηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται, αλλά, εάν ήταν πολύ μεγαλύτερος, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό θα φαινόταν στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τους θανάτους.

Θα στηρίξουμε τον Πολιτισμό

Στην τριτολογία του, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναξεταστεί η απόφαση να μη διεξαχθούν συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, εφόσον το επιτρέψουν οι ειδικοί. Επίσης, τόνισε ότι τα υπουργεία Πολιτισμού κι Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο για διάθεση πόρων από το ΕΣΠΑ προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις Τσίπρα για τα voucher και την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα κι επισήμανε ότι η αγορά των ΚΕΚ ήταν κάτι που η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη και είναι προβληματική, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις