Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ευτυχώς δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν αν κυβερνούσατε εσείς»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ευτυχώς δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν αν κυβερνούσατε εσείς»

Τίποτα από όσα έγιναν δεν είναι αυτονόητο, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί διατίμηση στις μάσκες και είπε ότι ακόμα δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση.

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με σκληρό τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα και στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του. Παραφράζοντας είπε το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» θα μπορούσαμε να το κάνουμε αναφερόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ως «Μένουμε ίδιοι».

Χρησιμοποιήσατε τον όρο αυτονόητο είπε αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Και όντως έγινε το αυτονόητο και το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους Έλληνες πολίτες αλλά τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητο.

Δεν ήταν αυτονόητο είπε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε το Καρναβάλι της Πάτρας, δεν ήταν αυτονόητο ότι έγιναν μεγάλα ψηφιακά άλματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία θα δείτε ότι καθυστέρησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων. Θα αποδώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό αλλά δεν θα δεχτώ ότι όλα όσα έγιναν ήταν προδιαγεγραμμένα. Κι εσείς έχετε ακούσει κ. Τσίπρα τους ψιθύρους στην κοινωνία. Το «Τι θα γινόταν αν…» και ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να αφήσει ασχολίαστες αναφορές που του έκαναν εντύπωση. Η μια ήταν όπως είπε, η λέξη ολοκληρωτισμός. Όταν χρησιμοποιείται αυτή αναφέρεται σε συγκεκριμένα καθεστώτα. Να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις.

Click4More Μητσοτάκης: Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υπηρέτησε μια πολιτική που λάμβανε υπόψιν της πολύ σοβαρά τα επιστημονικά δεδομένα. Η επιστήμη σε αντίθεση με τα δόγματα και τους μάγους δεν κατέχει το αλάθητο. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει παντού συμφωνία όλων των επιστημόνων. Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από την επιτροπή επιστημόνων και αποδείχθηκε σωστή. Τεστάραμε αυτούς που μας υποδείχθηκε ότι πρέπει να τεστάρουμε. Φυσικά και τα τεστ θα αυξηθούν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρώτη παρτίδα τεστ αντισωμάτων θα προμηθευτεί με δωρεά και δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Ξέρουμε ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, αλλά αν η διάδοση της επιδημίας ήταν πιο έντονη αυτό θα το βλέπαμε στα νοσοκομεία και στις εντατικές μας. Αυτούς του δείκτες πρέπει να κοιτάμε. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που εξακολούθησε να κάνει ιχνηλάτηση. Μέσα στον επόμενο μήνα θα κάνουμε και rapid αξιόπιστα τεστ. Να έχουμε μια αξιόπιστη απάντηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι κατάκτηση για την χώρα μετά από 10 χρόνια να έχουμε πολλά θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Κάνετε λάθος κ. Τσίπρα. Είναι καλό για την Ελλάδα και τους Έλληνες να έχουν αποθέματα εμπιστοσύνης. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Θα συμφωνήσω με τον κ. Βαρουφάκη αλλά αυτό είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας.

Με τις μάσκες ακολουθήσαμε τις υποδείξεις της επιτροπής. Τώρα θεωρούνται συμπληρωματικό μέτρο. Δεν είναι υποκατάστατο αλλά συμπληρωματικό μέτρο. Που είναι υποχρεωτική και που προαιρετική. Είναι εύλογο ερώτημα αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση. Τον ίδιο προβληματισμό είχαμε και με τα αντισηπτικά. Τελικά η ίδια η αγορά με δική μας παρότρυνση καταφέραμε να έχουμε κάλυψη της αγοράς και σε ανταγωνιστικές τιμές. Το ίδιο θα συμβεί πιστεύω και με τις μάσκες. Χαρακτήρισε καλό ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που θα κατασκευάζουν τεράστιες ποσότητες. Η διατίμηση ενέχει επίσης τον κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές.

Για τα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης είπε: είναι διαφορετικό να υπάρχει μια επιστημονική διαφωνία και διαφορετικό να δημιουργούμε ένα αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. Θα είναι λάθος να το κάνουμε. Οι περισσότερες χώρες επιλέγουν σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία τους. Για πολλούς λόγους. Οικονομικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς. Γνωρίζουμε περισσότερα από όσα γνωρίζαμε πριν από μερικούς μήνες. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι πλέον ότι τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα. Οι εισηγήσεις που είχαμε δεχθεί ήταν για πιο γρήγορο άνοιγμα των σχολείων και δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να ανοίξουν τα Δημοτικά γιατί στα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να επιβάλλεις κανόνες υγιεινής. Τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, είπε ακόμα.

Θέλω να επισημάνω ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής να κλείσουμε όπως και να ανοίξουμε τα σχολεία. Θα παρακολουθούμε το σχέδιο και αν χρειάζεται θα το αναπροσαρμόσουμε. Το άνοιγμα είναι πιο δύσκολη άσκηση και η επιστροφή στην κανονικότητα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αν αποτύχουμε θα έχουμε αποτύχει όλοι συνολικά. Και η κυβέρνηση και οι πολίτες και όλοι. Υπάρχει ένας σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο που χυδαιολογεί και ποντάρει στην εθνική αποτυχία. Ας τους αφήσουμε στα τάρταρα του διαδικτύου.

Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση. Δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε τουρισμό. Αναφερόμενος στο όριο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι ύφεση πάνω από 4% θα είναι «ύφεση Μητσοτάκη» είπε ότι είναι ακαταλαβίστικα όλα αυτά.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις απολύσεις στον κ. Τσίπρα ο οποίος είπε ότι απελευθερώθηκαν οι απολύσεις του είπε: «Καλά δεν ξέρετε ότι απαγορεύθηκαν οι απολύσεις;» Έκλεισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι εδώ για να δίνει απαντήσεις και να αναγνωρίζει τα λάθη της και αναφέρθηκε στο θέμα των voucher λέγοντας ότι το πήραμε πίσω γιατί δεν πρόσφερε σωστή και ποιοτική τηλεκατάρτιση. Δεν ήταν υποκατάστατο εισοδήματος. Την αγορά των ΚΕΚ δεν την δημιουργήσαμε εμείς. Κι εσείς δίνατε λεφτά σε αυτά τα ΚΕΚ. Αν υπάρχει υποψία σκανδάλου τότε βαρύνει εσάς. Γιατί εμείς δεν τα δώσαμε τα λεφτά, αλλά εσείς τα δώσατε. Είναι μια προβληματική αγορά που πρέπει να διορθωθεί, είπε ακόμα.

Δείτε όλη την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός μίλησε για κυνική ειλικρίνεια με την οποία προσδιόρισε ο κ. Τσίπρας για το ποιες ήταν οι επιλογές της χώρας στις αρχές του 2015 νέο μνημόνιο ή αναδιάρθρωση χρέους. Γιατί εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και λέγατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια;

Θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτό και τις επόμενες εβδομάδες που θα έχουμε ένα πυκνό νομοθετικό έργο.

Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες και πάλι θα πω ότι η δυνατότητα πρόβλεψης του βάθους της ύφεσης έχει μόνο θεωρητικά χαρακτηριστικά. Άλλα είναι τα σενάρια αν θα είναι βαθιά και άλλα αν δεν θα είναι. Είπε ακόμα ότι θα υπάρξει πρόγραμμα που θα απαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του Πολιτισμού.

Δείτε την τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις