Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Μητσοτάκης

Εθνική ήττα χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία των Πρεσπών, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για πολλές πτυχές της.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την ώρα που καταρρέει, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας, εξαγοράζοντας μάλιστα ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας, πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. “Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε»”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην “πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση”, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». “Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Συμφωνία σας των Πρεσπών, λοιπόν, ξεκινά με την ίδια την παραβίαση των όρων της. Όλα αυτά εξηγούν γιατί επείγεστε. Επείγεστε γιατί θέλετε να τελειώνετε μια ώρα αρχύτερα και γιατί ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή”, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

“Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας. Και που τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες. Ποιον κοροϊδεύετε; Οι πολίτες καταλαβαίνουν τα πάντα. Το προσυνεννοημένο διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου δεν πείθει κανέναν”.

“Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο γιατί δεν αρμόζει στο ύφος και το ήθος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, παρά τα αίσχη που έχετε διαπράξει τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση σε αυτή την αίθουσα. Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει όταν θα προσέλθει στην κάλπη”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι επτά αλήθειες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των φερεφώνων της δεν μπορούν να κρυφτούν επτά μεγάλες αλήθειες, που μετατρέπουν την Συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση:

Αλήθεια πρώτη. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Είχε όμως μια και μόνη επιδίωξη: Να μην επιτρέψει σε άλλο κράτος ή λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια αυτή. Και να αποτρέψει κάθε έγερση μειονοτικού ζητήματος μέσα στην ελληνική επικράτεια. Τώρα, όμως, αυτή η σταθερή εθνική επιλογή αλλάζει βίαια. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα και τη γλώσσα των γειτόνων, τις οποίες η κυβέρνηση δέχτηκε ως «μακεδονικές».

Αλήθεια δεύτερη. Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα! Όχι μόνο γιατί εκείνη η Διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών. Αλλά γιατί είναι ψέμα και σε πολιτικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από την άλλη πλευρά: Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων –τα δημοσίευσε η «Καθημερινή»- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία «μακεδονική» γλώσσα. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ. “Αυτό, λοιπόν, που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κύριε Τσίπρα! Και αυτό το ψέμα το βάλατε και μέσα στο κείμενο μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα δεσμεύει τη χώρα και μετά από εσάς. Βγείτε και πείτε, λοιπόν, ευθέως ότι στην ευρύτερη περιοχή μας ομιλείται μακεδονική γλώσσα και αυτό κατοχυρώνεται με τη δική σας υπογραφή”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται τα εξής: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική», ώστε να συνδέεται, υποτίθεται, με το νέο τυπικό όνομα των Σκοπίων.

Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Και εξηγώ γιατί: Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα. Το άρθρο 1.8 το αναφέρει καθαρά: «Τα Μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1.3 για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes. Ήτοι εσωτερικά, σε όλες τις διμερείς σχέσεις και σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς Οργανισμούς και θεσμούς». Tι σημαίνει αυτό; Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.

Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Τέτοια ταπείνωση! “Η περιοχή έχει όνομα, κύριε Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες. Οι ηγέτες της FYROM, φρόντισαν να μην αποδεχθούν τίποτα το οποίο θα απέδιδε άμεσα τον όρο «μακεδονικός» και στην Ελλάδα. Γιατί διαπραγματεύθηκαν σοβαρά -για τα δικά τους συμφέροντα. Ενώ εσείς τι κάνατε, κύριε Τσίπρα; Αυτοί απέκρουσαν τον όρο «ελληνική Μακεδονία» και εσείς τους αφήσατε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της. Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. Έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση. Και όμως, έγινε, τελικά, εθνικό μπούμερανγκ! Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. Στα κρυφά, στα γρήγορα και ερήμην Βουλής και λαού για μία ακόμη φορά. Όπως και όλα τα προηγούμενα. Σπεύσατε να υπηρετήσατε πειθήνια αλλότριες επιδιώξεις σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Και είστε υπόλογοι γι’ αυτό. Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό. Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και μετά τι γίνεται; Θα συναινούμε αυτόματα στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε;

“Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα”, είπε καταχειροκιροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή. Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον: Αλήθεια, πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»; Τι θα αλλάξει στα βιβλία Ιστορίας των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν «αλυτρωτικές αναφορές»; Είχαμε, μήπως, και εμείς τέτοιες και τις αναγνωρίσατε, κύριε Τσίπρα; Και ποιος θα εμποδίσει αύριο ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών δίπλα στο δικό μας ίδρυμα, όταν η χρήση του όρου είναι ελεύθερη για μη κρατικούς φορείς; Η εξέλιξη αυτή είναι, λοιπόν, γεμάτη παγίδες. Ήδη, μάλιστα, ξυπνά εθνικισμούς ή ακραίες συμπεριφορές, που είχε ξεπεράσει η ίδια η ζωή και στις δύο χώρες.

“Κύριε Τσίπρα κάνατε αυτό που δεν διανοήθηκε ποτέ κανένας Έλληνας πολιτικός”

“Κύριε Τσίπρα, είστε πρωθυπουργός. Σας θυμίζουν τίποτα αυτά τα λόγια; «Το θέμα για την Ελλάδα ήταν πάντα η επεκτατική προπαγάνδα των Σκοπίων με αιχμή του δόρατος την ανύπαρκτη μειονότητα και με συμπλήρωμα τις λέξεις «Μακεδόνας» ή «Μακεδονία» για τον προσδιορισμό συγκεκριμένης διακριτής εθνότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα!». Είστε επίσης, τώρα, και υπουργός Εξωτερικών. Σας θυμίζουν τίποτα αυτά τα λόγια; «Δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ούτε «μακεδονικού» έθνους ούτε «μακεδονικής» γλώσσας. Δεν θέτουμε διεκδικήσεις από κανέναν, αλλά και δεν δεχόμαστε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στα εδάφη μας». Στους φακέλους σας πρέπει να υπάρχουν, αυτές οι δηλώσεις, κύριε πρωθυπουργέ και υπουργέ των Εξωτερικών. Ποιοι και πότε τα είπαν; Και τι σχέση έχουν εκείνες οι θέσεις με τα όσα κάνετε εσείς; Ε, λοιπόν, είναι λόγια του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1993, και λόγια του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου, ως εκφραστή των πάγιων θέσεων του υπουργείου το 1983. Σταματήστε, λοιπόν, το παραμύθι. Και ομολογείστε, επιτέλους, ότι μόνον εσείς κάνετε αυτά που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες απέκρουαν στο παρελθόν. Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πούνε όχι”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Αλλά γιατί να ψάχνουμε μόνο στην Ιστορία ή στα κείμενα; Κατά την ίδια την τελετή υπογραφής στις Πρέσπες, στις 17 Ιουνίου 2018, δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες». Και δεν το ξεστόμισε αυτό μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Ε, λοιπόν, αφού δεν μιλήσατε ούτε και τότε, τι ήλθατε να μας πείτε τώρα;”, πρόσθεσε.

“Αν η συμφωνία κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί”

“Από το βήμα της Βουλής θυμίζω ότι η παράταξή μας έδωσε και δίνει πρώτη την μάχη: Καταγγείλαμε εξαρχής τις μυστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις στέλνοντας σήμα κινδύνου για όσα έρχονται. Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον… Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας”, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους –ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες. Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση. Σας καλώ να μην ανοίξουμε και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό επειδή κάποιοι θέλουν άρον άρον να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα για να σταθεροποιηθεί, δήθεν, η γειτονιά μας. Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις