Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Εννέα μήνες μετά την επεισοδιακή συνύπαρξη στην Πράγα…

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Εννέα μήνες μετά την επεισοδιακή συνύπαρξη στην Πράγα…

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, με κοινό -όπως φαίνεται- στόχο ένα… restart στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχουν το πρώτο τους τετ α τετ μετά την επανεκλογή τους στις εθνικές εκλογές των δύο χωρών, με το κλίμα να είναι εμφανώς πιο θετικό. 

Οι σχέσεις των δυο χωρών εξομαλύνθηκαν με την Άγκυρα να ρίχνει τους τόνους από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης, στις σεισμόπληκτες περιοχές, και ο -τότε- υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αντιόχεια και… έσπασε ο πάγος με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η επεισοδιακή συνύπαρξη Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα

Ωστόσο, η τελευταία συνύπαρξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν… επεισοδιακή. Το δείπνο των ηγετών, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διεξήχθη στην Πράγα, πήρε… απρόσμενη τροπή, όταν μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο τέλος της παρέμβασής του, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Επιπλέον, είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι αντί να προκαλεί, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν έδωσε… συνέχεια, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν με τη δήλωση “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”, εννοούσε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, απάντησε: “Το θέμα το κατάλαβες καλά. Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν, να το καταλάβουν. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν έτσι”.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση. “Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα“.

Οι “κόκκινες γραμμές” Μητσοτάκη και τα νέα πρόσωπα 

Το κλίμα έχει, πλέον, αλλάξει και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, ύστερα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, στέλνοντας όμως και μηνύματα στη γειτονική χώρα για τις “κόκκινες γραμμές” του.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας: “Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση”.

Εν όψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων “θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία”, το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα σταθεί για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απέναντί του όμως και πλάι στον Ταγίπ Ερντογάν θα βρει έναν -επίσης πρωτοεμφανιζόμενο υπουργό- τον Χακάν Φιντάν.

Η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, επίσης θα έχει απέναντί της τον επικεφαλής σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγκατάϊ Κιλίτς,

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία είχε διατελέσει για πολλά χρόνια πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις