Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Μάας… πίσω από τις μάσκες: ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης – Μάας… πίσω από τις μάσκες: ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Με τις μάσκες τους όπως «απαιτεί» η κανονικότητα που επιβάλει ο κορονοϊός, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, συζήτησαν για την Τουρκία και τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου Κυριάκος Μητσοτάκης και Χάικο Μάας τονίστηκε ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Το… στίγμα του Χάικο Μάας 

Ο Χάικο Μάας έφτασε στην Αθήνα νωρίς το πρωί και το απόγευμα θα βρεθεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά όχι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Πριν φύγει από το Βερολίνο, σε δήλωσή του, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας είχε φροντίσει να στείλει το… μήνυμά του: ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις και να υπάρξει διάλογος. 

Ο Χάικο Μάας ζήτησε τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο».

«Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν», είπε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες πως σκοπεύει να μεσολαβήσει για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία.

Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάικο Μάας έκανε την εξής δήλωση πριν αναχωρήσει για την Αθήνα: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις