Μητσοτάκης – Μέρκελ: Νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Μητσοτάκης και Μέρκελ είχαν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Οικονομία, επενδύσεις και πλεονάσματα στις κοινές δηλώσεις.
Τι συζήτησαν για Πρέσπες και μεταναστευτικό.
Η αναφορά Μητσοτάκη στις γερμανικές αποζημιώσεις ενώπιον της Μέρκελ.

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο, μετά την τελετή υποδοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τη δέσμευσή του να τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Αφού σημείωσε πως η μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα θα δώσει μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία με τη σειρά της θα κάνει πιό εύκολη την αντιμετώπιση του χρέους, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τα θέματα αυτά αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς».

«Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή της. Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία», σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ,  προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές τομές που θα γίνουν στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως «Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», σημειώνοντας μάλιστα πως θα είναι πιό βαθιές και διαρθρωτικές από εκείνες που επιβλήθηκαν στην χώρα.

Γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

«Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας. Τόνισε πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις και ο ίδιος να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα καθώς πλέον «δεν είναι προβληματική».

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ένα ανοικτό Συνέδριο τον Ιανουάριο θα συζητηθούν όλα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις, ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος. «Αυτό σίγουρα η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «η τωρινή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα κάνει πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας», καθώς, όπως είπε, η ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία.

Τουρκία και Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι τουρκικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες, γεγονός που έχει αναγνωρισθεί επίσημα και ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυρία Μέρκελ γνωρίζει την θέση του ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αμβλυνθούν από την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος περιορίστηκε να πει πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες» και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ αναφερόμενη στις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως κατά τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ συζητήθηκε και το προσφυγικό, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ώστε να απολαμβάνουν όσοι μείνουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης.

Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι και να γεμίσει αυτή τη συμφωνία με περιεχόμενο. «Ήδη, χάσαμε πολύ χρόνο χωρίς ο πραγματικός μηχανισμός αυτής της συμφωνίας να έχει τεθεί σε λειτουργία», ανέφερε.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ερώτηση τέλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να κλείσει το θέμα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά από απόφαση της ελληνικής Βουλής έχει σταλεί ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για την νομική διευθέτηση του ζητήματος. Προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση της Γερμανίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις που έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Μέρκελ, που στο τέλος επεφύλασσε και μια… έκπληξη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Επικοινωνία Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Λουξεμβούργου

Επικοινωνία Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Λουξεμβούργου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Τρίτης (19.01.2021) με τους ομολόγους του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα οπουδήποτε και οποτεδήποτε – Το μήνυμα για διερευνητικές

Δένδιας: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα οπουδήποτε και οποτεδήποτε – Το μήνυμα για διερευνητικές

Μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος. «Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό του εύρους της ... Διαβάστε περισσότερα
Κεραμέως: Ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Κεραμέως: Ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Τα δύο θέματα για τα οποία ενημέρωσε την Πρόεδρο ... Διαβάστε περισσότερα
Ντόρα Μπακογιάννη κατά Χάικο Μάας για Τουρκία: Να δώσει εξηγήσεις που έμεινε «μουγγός»

Ντόρα Μπακογιάννη κατά Χάικο Μάας για Τουρκία: Να δώσει εξηγήσεις που έμεινε «μουγγός»

Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, όταν μπροστά το ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευε πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας σχολιάστηκε ιδιαίτερα. Και έκανε… ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Όταν γίνει η επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα περιλαμβάνει και το ανατολικό τμήμα

Δένδιας: Όταν γίνει η επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα περιλαμβάνει και το ανατολικό τμήμα

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όταν γίνει στην Κρήτη, θα περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι εκτός από το νότιο. Αυτό είπε ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων σε Ίμβρο και Τένεδο

Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων σε Ίμβρο και Τένεδο

Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο κ, Δένδιας απηύθυνε ... Διαβάστε περισσότερα