Κυριακή, 5 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μονομαχία Παππά Βενιζέλου στην Βουλή με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Μονομαχία Παππά Βενιζέλου στην Βουλή με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Με επαναβεβαίωση των θέσεων τους στα χαρακώματα… από όλες τις πλευρές εξελίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της ακρόασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την διαδικασία του διαγωνισμού αδειοδότησης των καναλιών.

Μέσω διασταυρούμενων πυρών μεταξύ των βουλευτών και την συχνή συμμετοχή της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να προχωρήσει μετά από 27 χρόνια στην ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και τη νόμιμη εκπομπή των καναλιών, της απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας του διαγωνισμού και του υψηλού τιμήματος που εισπράχθηκε υπέρ του Δημοσίου.

Η ΝΔ με την φράση του Μάκη Βορίδη «όλα στην ώρα τους…» θέλησε να αφήσει ανοικτές όλες τις πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες που μπορούν εάν προκύψουν, να αναληφθούν εναντίον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σε άμεσο χρόνο αλλά και στην αμέσως επόμενη Βουλή καθώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργού παραγράφει τον έλεγχο τυχόν ποινικών αδικημάτων μετά την πρώτη σύνοδο της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου από εκείνη που τελέσθηκαν.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος «στόχευσε» να αναδείξει την διαπλοκή μέσω της χειραγώγησης του διαγωνισμού που θέλησε να στήσει η κυβέρνηση, να απομυθοποιήσει το αναμάρτητο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που πήραν την άδεια του ΜΕGA οι ιδιοκτήτες τους, με το νόμο της κυβέρνησης του βρώμικου ’89 όπου σε κορυφαία υπουργεία, υπουργοί ήταν από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ενώ επισήμανε και τον τρόπο που ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αύξησε τις ώρες δικτύωσης των περιφερειακών καναλιών για να αποκτήσει ουσιαστικά από το «παράθυρο» τρόπο εκπομπής σε πανελλήνια εμβέλια στον εφοπλιστής και περιφερειακός καναλάρχης Γιάννης Καραγιώργης, ο οποίος πρόσφατα έχει εμπλοκή με την δικαιοσύνη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Καραθανασόπουλος εστίασε στο ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, η τύχη των απλήρωτων εργαζομένων που τα κανάλια τους θα κλείσουν, η ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης επεσήμανε στον υπουργό Επικρατείας εκτός από τα τρωτά σημεία που αναδείχθηκαν από την έκβαση του διαγωνισμού επεσήμανε πως δεν είναι και πολύ Αριστερό το να λέει μόνο για τα 250 εκατ. ευρώ που μπορεί να είναι σημαντικό και υψηλό το έσοδο αλλά δεν προβλέπει τίποτα για την διασφάλιση της ποιότητας και της εξασφάλισης της συλλογικότητας… δεν είναι τα πάντα τα χρήματα στην Δημοκρατία .

«Λευκή» πετσέτα, έριξαν ο βουλευτής μέλος των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης που όταν ήρθε η στιγμή να υποβάλλει ερωτήσεις απουσίασε και η βουλευτής της ΕΚ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που παρίστατο αλλά όπως είπε δεν είχε να υποβάλλει καμία ερώτηση στον υπουργό.

Ο κ. Νίκος Παππάς από την αρχή της τοποθετήσεώς του θέλησε να «στοχοποιήσει» τη ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους ως «συνοδοιπόρους» των «συμφερόντων των ιδιοκτητών» «Η ΝΔ θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς κάθε φορά που βήχει κάποιος καναλάρχης, παθαίνει η ίδια πνευμονία…», είπε.

Επισήμανε πως «ασκήθηκαν όλο αυτό το διάστημα πιέσεις στο πολιτικό σύστημα από τα γνωστά συμφέροντα που είχαν μάθει ναμην πληρώνουν…». Χαρακτήρισε τον διαγωνισμό που έγινε «συνολική νίκη για τη Δημοκρατία μας» σημείωσε ότι «είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών αλλά με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία..», και είναι «καλό τα συμφέροντα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και το δημόσιο συμφέρον δεν θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».

Ερωτηθείς από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία για τις πρόσφατες δηλώσεις του ιδιοκτήτη του Alpha TV Δημήτρη Κοντομηνά είπε πως «Από την επομένη ημέρα που το κανάλι του δεν έγινε υπερθεματιστής ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού».

Στην παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη για το εάν είναι ψέματα ή όχι αυτά που λέει ο κ. Κοντομηνάς, σε πρώτο χρόνο απέφυγε να απαντήσει και όταν ο βουλευτή του το επανέθεσε λίγο αργότερα και πάλι είπε πως «δεν μπορώ να σχολιάζω ότι λέει ο καθένας…» χωρίς πάντως να πεί ευθέως ότι συνέβη ή όχι το γεγονός…

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επέμεινε και στο θέμα με τον υπερθεματιστή Καλογρίτσα ότι δεν του χαρίσθηκε η Κυβέρνηση. Συμμετείχε γιατί είχε τα απαιτούμενα που όριζε ο νόμος, μόλις δεν κατέθεσε γιατί δεν είχε ρευστότητα την προκαταβολή έφυγε από την διαδικασία. Απέδωσε στην αντιπολίτευση ότι στην υποψηφιότητα Καλογρίτσα θέλησε να δημιουργήσει ένα αφήγημα το οποίο θα τραυμάτιζε τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό. Περιέβαλε πολλές φορές με την εμπιστοσύνη του τα μέλη της Επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού, μίλησε για προσοντούχους υπαλλήλους που διαθέτουν «ένα καροτσάκι πτυχία ο καθένας» και κάλεσε τη ΝΔ να αποσύρει τη μήνυση εκφοβισμού που έχει καταθέσει γιατί είναι ανήθικη, πολιτικά εγώ είμαι εδώ για ότι θέλετε… Ο κ.Παππάς, επίσης κάλεσε τη ΝΔ και την αντιπολίτευση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές. Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και σφουγγάρι ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τις παραλήψεις των κυβερνήσεών σας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης με τις ερωτησεις του προσπάθησε να καταδείξει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν θέλησε να απαντήσει με μια απλή λέξη «αλήθεια ή ψέμα» αυτά που του καταλόγισε ο κ. Κοντομηνάς κάτι που εάν ισχύει καταδεικνύει την προσπάθεια που κατέβαλε να χειραγωγήσει το πολιτικό περιεχόμενο των πολιτικών εκπομπών ενός τουλάχιστον σταθμού. Ξεκαθάρισε στον υπουργό ότι κάνει λάθος εάν πιστεύει ότι η ΝΔ θα υποχωρήσει στον έλεγχο της υπόθεσης και «όλα θα γίνουν στην ώρα τους…» Εστίασε στις σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς του Καλογρίτσα και στον τρόπο που η επιτροπή έκρινε ως ικανοποιητικό το πόθεν έσχες του κάτι που εκ αποτελέσματος κρίθηκε ότι δεν ίσχυε. Και επισήμανε ότι η Επιτροπή ως όφειλε δεν προχώρησε σε έλεγχο του τρόπου κτήσης προέλευσης των δηλουμένων σε αυτή και τις σχέσεως που προκύπτει μεταξύ τους… Σημειώνοντας πως κατανοούμε την αντίληψη που έχετε για την διαφάνεια… πήγατε εργολαβικά να δώσετε σε έναν άνθρωπο άδεια χωρίς να έχει ένα ευρώ… Και του είπε πως εσείς είστε ο εκπρόσωπος συμφερόντων … Τα συμφέροντα έχουν όνομα και πρόσωπο…

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει τι πιστεύουν οι πολίτες για τον διαγωνισμό αυτό και τις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, επισήμανε ότι πως λέτε ότι σας ενδιαφέρει η εξασφάλιση της διαφάνειας όταν το τίμημα είναι υπέρογκο που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες, υπεραμύνθηκε του νόμου Βενιζέλου λέγοντας πως αυτός έπρεπε να εφαρμοστεί που έδινε την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ να διεξάγει τον διαγωνισμό.’Ενας νόμος, όπως είπε, που δεν εφαρμόστηκε γιατί εκείνος μετά από ένα μήνα αναδομήθηκε από την τότε κυβέρνηση. Κατέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Κάλεσε τον υπουργό να τηρήσει τον χρυσό κανόνα της σιωπής και του «κρειττόν του λαλείν το σιγάν». Προκάλεσε τον υπουργό να πει τι θα γίνει με τις περιφερειακές άδειες και τις θεματικές Και γιατί δεν προχώρησαν παράλληλα για να υπάρχει καθαρό τοπίο για τους ενδιαφερόμενους

Η ακρόαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, πάντως δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καθώς στην Ολομέλεια ξεκίναγε η τιμητική εκδήλωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τιμής στους Παραολυμπιονίκες. Ετσι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας ακόμα από τη ΝΔ και ίσως εάν θελήσει οι ερωτήσεις που μπορεί να υποβάλλει και η πρόεδρος της Επιτροπής θα γίνουν σε επόμενη συνεδρίαση που θα προγραμματιστεί.

Μια από τις κόντρες

Όταν ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση, διότι, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο λαός θεωρεί ότι ο διαγωνισμός είναι προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο υπουργός Επικρατείας του απάντησε:

Ν. Παππάς: «Καλό θα ήταν να μας πείτε εσείς κύριε Βενιζέλο όταν φέρατε το νόμο για τα ΜΜΕ δεν έγινε κανονική αδειοδότηση και δημοπρασία».
Ε. Βενιζέλος: «Ο νόμος 2328/95 πράγματι έγινε από μένα και θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Δυστυχώς, μετακινήθηκα από το υπουργείο Τύπου μια εβδομάδα μετά την ψήφισή του και κακώς δεν εφαρμόστηκε. Το νόμο αυτόν έπρεπε να εφαρμόσετε, αντί να επινοείτε κατασκευάσματα αδιαφανή. Να θυμηθείτε επίσης ότι είχε προηγηθεί ο Ν. 1866/89 όταν ο ΣΥΝ, που είναι ο προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ, μετείχε στην κυβέρνηση και με υπουργούς που κατείχαν κρίσιμες θέσεις, και δια νόμου δόθηκε στους εκδότες το δικαίωμα να οργανώσουν τηλεοπτικά κανάλια! Και με συνθήκες βρώμικου ’89 φτιάχτηκε το τηλεοπτικό τοπίο.
Ν. Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως…Το ’89 ήμουν 13 χρονών, την αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, σας διαβεβαιώ.
Ε. Βενιζέλος: Η δρακογενιά έχει συνέχεια…
Ν. Παππάς: και είμαι υπερήφανος για την παράταξη την οποία υπηρετώ.
Ε. Βενιζέλος: …η οποία έχει κάνει και λάθη…
Ν. Παππάς: έχει κάνει και λάθη αυτή η παράταξη. Δεν έχει κάνει όμως λάθη συστηματικά.
Ε. Βενιζέλος: Τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στην οικονομία, θα την πληρώνουν γενιές Ελλήνων…
Ν. Παππάς: Κύριε Βενιζέλο, οι κυβερνήσεις στις οποίες εσείς συμπράξατε μαζί με τους συνδαιτημόνες σας της ΝΔ, ευθύνονται για το 25% της μείωσης του ΑΕΠ. Σας καλώ λοιπόν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ενόψει της εκκωφαντικής πραγματικότητας σταθεροποίησης της οικονομίας μας, να τους χρησιμοποιείτε με μέτρο. Εσείς μειώσατε το ΑΕΠ 25% και η πορεία της ύφεσης έχει αναστραφεί! Χωνέψτε το!
Ε. Βενιζέλος: Η ευθύνη σας είναι ιστορική, αλλά δεν σας αφορά προσωπικά αυτό.
Στο προσωπικό πεδίο διολίσθησε η αντιπαράθεση, όταν ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι έχει «υποστεί πόλεμο λάσπης». «Ελάτε! Πρωτοφανές! Εσείς που είστε ο εργολάβος της λάσπης!» σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε