Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Ναι μεν αλλά» από την αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα

«Ναι μεν αλλά» από την αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα

Οι κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο Έλληνας Υπουργός απάντησε «έξω από τα δόντια» για τα ελληνοτουρκικά, προκάλεσε πολλές συζητήσεις.

Αμέσως μετά, με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολίασαν τις εξελίξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ελληνική διπλωματία να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων»

«Την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό.

Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος».

Κλείνοντας ζητά «επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου».

ΚΙΝΑΛ: Προκύπτουν ερωτήματα

«Πέρα από το αυτονόητο, την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον Υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά.

Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ ίδιαν συναντήσεις; Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

«Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην ‘Αγκυρα, ως συνέχεια των “διερευνητικών συνομιλιών” μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει το λαό μας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών».

«Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, στην αποστρατικοποίηση τους, στο χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης -όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης- ως τουρκικής και σε άλλες διεκδικήσεις.

Στις συνθήκες αυτές, τα περί θετικού κλίματος και ατζέντας που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου δείχνουν ότι: Το “παζάρι” αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις» σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο «κοινοτικό κεκτημένο» αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».


 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις