Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Ναρκοπέδιο» βλέπει… μπροστά του ο Μητσοτάκης – Τι καταλογίζει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

«Ναρκοπέδιο» βλέπει… μπροστά του ο Μητσοτάκης – Τι καταλογίζει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Φωτογραφία Eurokinissi

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, αλλά δεν υποχωρούν. Πάνε να μετατρέψουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο». Η αποστροφή αυτή του προέδρου της ΝΔ από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην Πρέβεζα συνιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση που ανεβάζει το προεκλογικό θερμόμετρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει παρόμοια αναφορά την περασμένη εβδομάδα, κατά την πανηγυρική ομιλία του για τα 44 χρόνια του κόμματος. Τότε, είχε πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ναρκοθετεί το μελλοντικό έργο του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης; Προφανώς υπαινίσσεται το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» που απεργάζονται εδώ και καιρό ένοικοι του Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Να κυβερνήσει, δηλαδή, η ΝΔ μετά από εκλογές, αλλά η αδυναμία της να διαχειριστεί καταστάσεις να τη φέρει στα πρόθυρα της εξόδου από τη διακυβέρνηση της χώρας ή ακόμη και να προκληθούν εκλογές το 2020, με αφορμή την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκλογές, οι οποίες, εάν δεν βρεθεί πλειοψηφία 200 βουλευτών για την άμεση κατάργηση του εκλογικού νόμου, θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική κι έτσι… γαία πυρί μιχθήτω.

Και ποιες είναι αυτές οι παγίδες; Το σενάριο π.χ. νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση όσα εξελίσσονται από την προηγούμενη Τετάρτη με την κατάρρευση των τραπεζικών δεικτών στο Χρηματιστήριο. Η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θ’ αφήσει στην πράξη ακυβέρνητους δήμους και περιφέρειες, αν η επικρατούσα παράταξη δεν συγκεντρώσει άνω του 50% από τον πρώτο γύρο. Δικαστικές αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν είτε για τις περικοπές των συντάξεων είτε για αναδρομικά σε δημοσίους υπαλλήλους. Ζητήματα, δηλαδή, είτε υψηλής πολιτικής είτε ακόμη και καθημερινότητας, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όχι μόνο στους πολίτες, αλλά πρωτίστως στους κυβερνώντες.

Σ’ αυτό το ιδιότυπο ναρκοπέδιο συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν θα ψηφιστεί τελικώς πριν από τις εκλογές ή θα γίνει η έκπληξη και Τσίπρας-Καμμένος θα την κάνουν… πάσα στην επόμενη κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, κατά τη χθεσινή του περιοδεία σε Άρτα και Πρέβεζα, ήταν ξεκάθαρος: αρνήθηκε ότι η ΝΔ θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά και τόνισε πως δεν συνυπογράφει μια εθνική ήττα, ότι θα δώσει μάχη για ν’ ανατραπούν τα τετελεσμένα που έχουν ήδη δημιουργηθεί, ενώ προανήγγειλε επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό των Σκοπίων με «πατριωτικό ρεαλισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στα οικονομικά ζητήματα, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και καταλογίζοντας ιδιαίτερα ολιγωρία στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το Χρηματιστήριο και στον τραπεζικό τομέα, ενώ παρουσίασε τους τέσσερις άξονες των προτάσεων της ΝΔ για το τραπεζικό σύστημα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία:

  1. Τολμηρή διαγραφή χρεών για επιχειρήσεις που είναι πτωχευμένες ή δεν έχουν δραστηριότητα για δεκαετίες.
  2. Ένταξη των εισπράξιμων οφειλών σε 120 δόσεις σε δύο μέρη, το ένα εκ των οποίων παγώνει μέχρι την αποπληρωμή της τελευταίας ρυθμισμένης δόσης (με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ).
  3. Πλειστηριασμούς («αναγκαστικά μέτρα») για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
  4. Επίλυση των 250 χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων (σ.σ.: του νόμου Κατσέλη) από μηχανισμό επίλυσης διαφορών, με επικεφαλής δικαστικό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις