Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ στον δρόμο για την… Ανάσταση – Ο “λογαριασμός” και τα ανταλλάγματα

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ στον δρόμο για την… Ανάσταση – Ο “λογαριασμός” και τα ανταλλάγματα

– Παραδέχεται η κυβέρνηση ότι ζητήθηκε νέο πακέτο μέτρων, ύψους 3 δισ. ευρώ, για τον στόχο του πλεονάσματος
– Παράθυρο για αποδοχή των μέτρων: Η θέση μας θα εξαρτηθεί από το τελικό “πακέτο” και αν θα περιλαμβάνει το χρέος λέει η κυβέρνηση
– Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά την πίεση που μπορεί να ασκήσει και ο Λευκός Οίκος στο Βερολίνο
– Η Αθήνα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους “θεσμούς” αποδεχόμενη ακόμη και τους “αστερίσκους” του ΔΝΤ, αν πάρει… κάτι για το χρέος
– Τσακαλώτος προς ΗΠΑ: Πιέστε και τους άλλους για συμφωνία!
 

Η δημοσιοποίηση την προσεχή Πέμπτη από την Eurostat των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας για το 2015 και ιδίως το ύψος του ελλείμματος καθώς από αυτό θα φανεί το ύψος και το μείγμα των μέτρων που θα χρειαστούν τελικά, αλλά και το άτυπο Eurogroup την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ενδεχομένως και ένα ακόμη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα εφόσον έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές  θα κρίνουν τα πάντα για το μέλλον της χώρας και της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρά τις διαψεύσεις για παραιτήσεις και πρόωρες εκλογές έχει πάνω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου όλα τα σενάρια ανοιχτά αναλόγως της κατάληξης των διαπραγματεύσεων, διαμηνύοντας προκατοβολικά τους “θεσμούς” και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί “τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο” από την συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015.

Στο ίδιο μήκος κύματος  και το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μπορεί να επιστρέφει ικανοποιημένος από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ταυτόχρονα όμως και ως άτυπος επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας 53+” προειδοποιεί με κείμενο 11 σημείων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

“Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων”.

– “Είναι σαφές ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία”.

Τα όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον αλλά και η απόφαση Ντράγκι για ένταξη των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή της EKT αμφισβητούνται ουσιαστικά τα αρνητικά στοιχεία του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και γίνονται αποδεκτά τα θετικά στα οποία συμφωνούν η Αθήνα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Το Μέγαρο Μαξίμου να σημειωθεί επίσης ότι επενδύει πολλά την πίεση που μπορεί να ασκήσει και ο Λευκός Οίκος στο Βερολίνο, ενόψει της συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ στο Αννόβερο το προσεχές Σαββατοκύριακο ώστε να υπάρξει μια λύση-“πακέτο” που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνεται ένα ακόμη σενάριο που συζητήθηκε στη έδρα του ΔΝΤ προκειμένου να τα βρουν μεταξύ τους οι “θεσμοί”, που αφορά “περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018“. 

Η συγκεκριμένη πρόταση κατά το Μαξίμου προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3%, δηλαδή να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%, θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση ωστόσο όπως λένε κυβερνητικές πηγές  η τελική της θέση “θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση”.

Εν κατακλείδι η Αθήνα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους “θεσμούς” αποδεχόμενη ακόμη και τους “αστερίσκους” του ΔΝΤ στο stuff level agreement, με την προϋπόθεση όμως να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ζήτημα που μοιάζει προς το παρόν με τετραγωνισμό του κύκλου καθώς οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Τα μέτρα που… έρχονται

Η Wall Street Journal αποκάλυψε την πρόταση των δανειστών για προληπτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, κάτι που επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, το θέμα που «γεννάται» τώρα όμως είναι ποια θα είναι αυτά τα μέτρα.

Εν αρχή οι αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%, ένα μέτρο που έχει άλλωστε πέσει στο τραπέζι από πλευράς των δανειστών εδώ και πολύ καιρό. Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν επίσης μειώσεις των κύριων συντάξεων (που για την κυβέρνηση είναι “κόκκινη γραμμή”), απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές μισθών στο Δημόσιο και “πάγωμα” των μισθών στο Δημόσιο μέχρι νεοτέρας αλλά και κατάργηση του ΦΠΑ του 6%, στον οποίο υπάγονται φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Μ.Α. 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε