weather-icon °C AΘΗΝΑ

Νέο “άνοιγμα” Τσίπρα προς την κεντροαριστερά – Μπίστης και Ραγκούσης στην ομιλία του στο “Τιτάνια” [pics]

Νέο “άνοιγμα” Τσίπρα προς την κεντροαριστερά – Μπίστης και Ραγκούσης στην ομιλία του στο “Τιτάνια” [pics]

Αυτό φάνηκε και από το ακροατήριο του πρωθυπουργού στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη” στο ξενοδοχείο Τιτάνια, στο μεταξύ άλλων ήταν ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος κ.α.

Και με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει πως είναι ο κυρίαρχος “πόλος” της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, συσπειρώνοντας όσο περισσότερες δυνάμεις μπορεί εν’ όψει τοπικών εκλογών, ευρωεκλογών αλλά και βουλευτικών.

Τι ανέφερε για την υποψηφιότητα για το Νόμπελ

Ο  Αλέξης Τσίπρας είπε ότι όταν είχαν έρθει στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους προτείνει, “απάντησα και έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα ότι “για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνυπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο βραβείο”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι ξεχωριστή η συγκυρία αυτής της αποψινής εκδήλωσης και αυτό γιατί λίγες ημέρες πριν, στις 25 Ιανουαρίου “ συνέπεσαν δυο γεγονότα που το καθένα καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια, από τότε που ο ελληνικός λαός έκανε το ιστορικό βήμα, να δώσει εντολή διακυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ.Και ταυτόχρονα, η Βουλή των Ελλήνων επισφράγισε τον τερματισμό ενός τέλματος που κράτησε για 27 ολόκληρα χρόνια, οδηγώντας τη χώρα μας σε αλλεπάλληλες διπλωματικές ήττες και στην οπισθοχώρηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Τι είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών απέδειξε στην πράξη ότι όταν δύο χώρες και οι κυβερνήσεις τους δεν δειλιάσουν μπροστά στην ιστορική ευθύνη, τότε, ναι, μπορούν να γίνουν θετικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας.Σε καιρούς αποσταθεροποίησης και μαινόμενων συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και ανάδυσης του εφιάλτη του ακροδεξιού σωβινισμού σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία επικυρώσαμε μια ιστορική συμφωνία.

Μια συμφωνία που σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών και συγχρόνως ανοίγει το δρόμο για ένα μέλλον ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, σταθεροποίησης αλλά και οικονομικής συνανάπτυξης στη Βαλκανική.Σε μια περιοχή χιλιοτυρρανισμένη από τις εθνοτικές συγκρούσεις, το εθνικιστικό μίσος και τις αιματοβαμμένες αλλαγές συνόρων. Το σώμα των Βαλκανίων είναι γεμάτο από τέτοιες ουλές της ιστορίας. Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα, να αποδείξουμε έμπρακτα, ότι οι ουλές αυτές μπορούν να κλείσουν. Κι ότι πρέπει να σχεδιάσουμε μαζί ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας.

Με ειρηνική και βιώσιμη επίλυση των άλλων, σοβαρών, ανοικτών κρίσεων και ζητημάτων της περιοχής μας. Ένα μέλλον που βεβαίως περιλαμβάνει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης χαιρέτισαν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως υπόδειγμα διπλωματικής επίλυσης διαφορών”.

“Ίδια ρητορική από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με τους εθνικιστές του VMRO”

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως “η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά, προτίμησαν να μην συνταχθούν με τις πολιτικές τους οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές αντίστοιχα, αλλά να χρησιμοποιήσουν αντεστραμμένη την ίδια ακριβώς ρητορική με τους εθνικιστές του VMRO”.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την μάχη των ευρωεκλογών λέγοντας ότι “πέντε χρόνια πριν, στις αρχές του 2014 προετοιμαζόμασταν για την επερχόμενη μάχη των Ευρωεκλογών, κανείς μας ή σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει με ακρίβεια αυτό που θα επακολουθούσε”.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας “στόχος μας τότε, όπως και σήμερα, ήταν η νίκη στις Ευρωεκλογές, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της ελπίδας και της μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην πατρίδα μας, που, όντως, συντελέστηκε λίγους μήνες αργότερα.

Όταν ο ελληνικός λαός ώθησε στην έξοδο τους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού καθεστώτος, που βύθισαν με τις πολιτικές τους τη χώρα μας σε μια πρωτοφανή κρίση, οδηγώντας στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ μας. Και μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την καταιγίδα των Μνημονίων.

Στην έξοδο από την κρίση. Στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Σε μια νέα φάση με ελπιδοφόρα προοπτική.

photo eurokinissi

Τιμήσαμε την εντολή παρά τον επώδυνο συμβιβασμό

Αυτή την εντολή, παρά τον επώδυνο συμβιβασμό και τις συνεχείς, ασφυκτικές πιέσεις της τριετίας 2015-2018, καταφέραμε να την τιμήσουμε. Καταφέραμε να βγούμε από τα Μνημόνια, να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε το αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την κοινωνική πλειοψηφία.

Και σήμερα να προχωράμε, για να νιώσει ο λαός μας, κάθε μέρα που περνά, τα θετικά αποτελέσματα αυτής της κερδισμένης μάχης. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του αίσχους του υποκατώτατου μισθού. Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Με την αποφασιστική ρύθμιση των χρεών του. Με την προστασία της σύνταξής του. Με την προστασία της πρώτης κατοικίας.Με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το ετήσιο κοινωνικό μέρισμα. Με την καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία και την παιδεία. Με την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας. Με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, γιατρών και άλλων απαραίτητων δημόσιων λειτουργών σε νευραλγικές υπηρεσίες. Γιατί για μας, αυτό σημαίνει διέξοδος από την κρίση.  Να βλέπει ο πολίτης τη ζωή του να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Να ξανακερδίζει χαμένα δικαιώματα ο εργαζόμενος. Να μην αναγκάζεται ο νέος να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον. Να ανακτά την αξιοπρέπειά του ο ταλαιπωρημένος συνταξιούχος.Να ξαναστέκεται στα πόδια του ο γονατισμένος μικρομεσαίος και ελεύθερος επαγγελματίας. Να δικαιώνεται βήμα το βήμα η κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε όλο το βάρος της καταστροφικής λιτότητας”.

Η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι μονόδρομος

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “ο δεύτερός μας στόχος ήταν, κερδίζοντας τις Ευρωεκλογές, να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ότι η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι μονόδρομος. Δεν είναι ακλόνητη. Ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια βαθιά αναγεννητική διαδικασία, για να βγει από τη βαθιά, υπαρξιακή της κρίση. Κι ότι η Αριστερά μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση. Αρκεί να πάψει να αναπαύεται στο πολιτικό περιθώριο και να αποφασίσει ότι θα ριχτεί με τα μούτρα στη μάχη, ακόμη κι αν αυτή η μάχη είναι άνιση. Για να διεκδικήσει πρωταγωνιστική ευθύνη. Να τολμήσει να διεκδικήσει κυβερνητικά καθήκοντα.Η σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι κατά πολύ χειρότερη αυτής που περιγράφαμε στις αναλύσεις μας το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάδυση του ακροδεξιού εφιάλτη, πάνω στο έδαφος της κρίσης, της εκτόξευσης των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.Σήμερα, που αυτή μας η ανάλυση επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο, δεν αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αλλά εξαιρετικά ανήσυχοι. Γιατί η Νέα Δεξιά της Ευρώπης, της Λεπέν, του Σαλβίνι, του Όρμπαν, του Κουρτς και άλλων, έχει πια πολύ υψηλές φιλοδοξίες εν όψει της 26ης Μαΐου. Αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και στοχεύει στην καθιέρωσή της ως πολιτικού ρυθμιστή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

photo eurokinissi

Να προχωρήσουμε μαζί οι προοδευτικές δυνάμεις”

“Ειδικά σε μια ευρωπαϊκή προεκλογική περίοδο που μοιραία χαρακτηρίζεται από ένα κορυφαίο αποσυνθετικό φαινόμενο, το επικείμενο Brexit, αλλά και την ανικανότητα της Ε.Ε. να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές των πολιτικών της για τον τερματισμό της στρατηγικής της λιτότητας, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη συλλογική διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

#TAGS MM