Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συζητήσεις με την Τουρκία»

Τουρκία

Νέο μήνυμα ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα εάν υπάρχει πράγματι διάθεση εκ μέρους της Άγκυρας για αποκλιμάκωση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνομιλώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin στο πλαίσιο του συνεδρίου που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο εκδοτικός οργανισμός, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο μετά το τελευταίο τηλεφώνημά τους, αλλά σύμβουλοι των δύο εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή.

«Αυτό είναι σημαντικό. Αν συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο, είμαι ανοιχτός ν’ αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απέφυγε τις προβλέψεις για τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Τόνισε, ωστόσο, ότι θέλει να προσέλθει σε αυτήν «με μια θετική νότα παρά με μια αρνητική», αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και αν συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, τότε η ΕΕ θα σταθεί με καθαρό τρόπο στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τουρκία

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό, καθώς και ότι το μόνο θέμα που θα συζητήσει η ελληνική πλευρά απευθείας με την τουρκική είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει σημείο επαφής, τότε η διαφορά θα οδηγηθεί στη Χάγη και το Διεθνές Δικαστήριο, κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως ότι προειδοποίησε για μία ακόμη φορά πως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος «τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο» εάν κινητοποιηθούν πλήρως οι στόλοι των δύο χωρών στο Αιγαίο ή ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και αυτό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια το έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Για το λόγο αυτό, η Αθήνα αναμένει τις προτάσεις της Κομισιόν που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα και επιμένει στη θέση της για επιμερισμό της ευθύνης με την υποδοχή προσφύγων από άλλες χώρες της ΕΕ μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Ερωτηθείς για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις συμφωνίες με τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη, αλλά η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε υλικό αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα που ενισχύεται από την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία και την αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο συνοδεύεται από την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, ούτως ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλά και από τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

Κάνοντας, τέλος, ένα σύντομο απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι οι 14 μήνες που πέρασαν δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Κυρίως διότι χρειάστηκε να χειριστεί πολλές κρίσεις και μάλιστα ταυτόχρονα, αλλά, σύμφωνα με την εκτίμησή του, η κυβέρνηση κατάφερε να το κάνει με επιτυχία.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις