Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Νέοι έπαινοι για Τσίπρα από τον Λευκό Οίκο: Απομάκρυνε τους ακραίους

Νέοι έπαινοι για Τσίπρα από τον Λευκό Οίκο: Απομάκρυνε τους ακραίους

Εκτός από τον Μανουέλ Βαλς που τον ζηλεύει και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ που τον… αποθεώνει, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει και τον Λευκό Οίκο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από νέες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων μετά από εκείνες του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Και γιατί… “βγάζουν το καπέλο” οι Αμερικανοί στον Έλληνα πρωθυπουργό; Για την εντυπωσιακή πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα! Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από ενημέρωση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου σε Κύπριους που βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, είναι ικανοποιημένοι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να απομακρύνει τους “ακραίους από την κυβέρνηση του και τώρα η Ελλάδα έχει μία ισχυρή, οριακή αλλά πειθαρχημένη πλειοψηφία η οποία είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της Ευρώπης”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι ότι ο πρωθυπουργός έκανε πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και τη φορολογία. Όσον αφορά στη συμφωνία του Eurogroup, οι Αμερικανικοί αξιωματούχοι τη χαρακτήρισαν μεταβατική και μία υπόσχεση για το μέλλον υπό τον όρο ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Τουλάχιστον, επεσήμαναν, οδεύουν τα πράγματα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο είχε τονίσει ένα 24ωρο νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Για ακόμη μια φορά εκφράστηκε η άποψη της αμερικανικής πλευράς πως χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους, αφού έτσι μόνο η χώρα δεν θα πηγαίνει από κρίση σε κρίση. Εξάλλου, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως είπε, παρατηρήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο της ελάφρυνσης και πρόσθεσε “ότι το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι για να λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο αναμένεται να κάνει την ανάλυση του το φθινόπωρο, για να διασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε βιώσιμο μονοπάτι. Εξέφρασε δε την άποψη ότι στην ουσία η συμφωνία του Eurogroup έδωσε την ευκαιρία την ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν ταχύτερη πρόοδο. Όμως, θεωρούν σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι αποφεύχθηκε μία κρίση παρόμοια με αυτή του περασμένου Ιουλίου. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή: mignatiou.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε