Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Νίκος Δένδιας: «Τα όργανα του ΝΑΤΟ να σέβονται και να τιμούν όλα τα μέλη της συμμαχίας»

Νίκος Δένδιας: «Τα όργανα του ΝΑΤΟ να σέβονται και να τιμούν όλα τα μέλη της συμμαχίας»
Φωτογραφία Intime

Αιχμές κατά της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ άφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του στη Λιθουανία, Έντγκαρς Ρίντκεβικς, σήμερα (1.9.2022) στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από τον Γ.Γ. πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της. Η ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων αποτελεί δείγμα απόκλισης από τις αρχές αυτές».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «συζητήσαμε για τις κυρώσεις, συμφωνούμε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο μεταξύ μας, η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα κορυφαίο θέμα. Κι επίσης υπογράμμισα ότι οι χώρες που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις δίνουν ανάσα στη ρωσική επιθετικότητα.

Αναφέρθηκα στην περίπτωση της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, η οποία δεν επιβάλλει κυρώσεις και συγχρόνως το καλοκαίρι αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα ρωσικά mega yachts τα οποία εμείς στην Ελλάδα και η Ευρώπη γενικά απαγόρευσε».

Συνεχίζοντας τις αιχμές κατά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή είναι ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού, στην Τουρκία κι ότι η Ρωσία και η Τουρκία σε συγκεκριμένους τομείς φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων, που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «και στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη να έχουμε συνοχή και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη φάση η συνοχή και στο πλαίσιο της Συμμαχίας είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.

Κι επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι η ρητορική την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν αρμόζει καθόλου σε μια σύμμαχο χώρα.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1565303300861337606

Εμείς από την πλευρά μας δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Κοιτάμε σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία προς το μέλλον. Γιατί για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το Διεθνές Δίκαιο».

Πρόσθεσε, ότι «αυτοί είναι οι τίτλοι της δικής μας ρητορικής. Και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση, μια Συμμαχία κυρίαρχων κρατών, αλλά και μια Συμμαχία αρχών, των αρχών που μόλις μνημόνευσα.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1565342154477617152

Αυτό άλλωστε μνημονεύεται σαφώς στο Στρατηγικό Δόγμα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας και υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη. Και τα όργανα της Συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από την ηγεσία της, από το Γενικό Γραμματέα, πρέπει και να σέβονται και να τιμούν και το σύνολο των χωρών που είναι μέλη της Συμμαχίας, αλλά και τις αρχές της Συμμαχίας.

Η χθεσινή ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων αποτελεί απόκλιση από τις αρχές αυτές. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει κατά τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Και θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος διότι μετά το χθεσινό μας διάβημα το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση», εξήγησε ο Νίκος Δένδιας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις