Πολιτική

Νόμος Κατσέλη: Τσίπρας και τραπεζίτες συμφώνησαν παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο η μείωση των κόκκινων δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης.

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό θέμα στην ατζέντα την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:

– Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών στις πληρωμές (επιμηκύνσεις και κούρεμα).

Ικανοποιημένοι οι τραπεζίτες μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι «θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό», «θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι». «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 21
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 19
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 20
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 33