weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ντάισελμπλουμ καρφώνει Βαρουφάκη: Με ακολούθησε στο ασανσέρ ζητώντας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις!

Ντάισελμπλουμ καρφώνει Βαρουφάκη: Με ακολούθησε στο ασανσέρ ζητώντας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις!
φωτογραφία: ANT1

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη δημοσιογράφο, Μαρία Σαράφογλου, αποκαλύπτει το “καυτό” παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το α’ εξάμηνο του 2015.

Επίσης, φέρνει στο φως αποσπάσματα διαλόγων που είχε με τους τότε υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ κάνει ειδική αναφορά στη στιγμή που η χώρα μας έφτασε ένα βήμα πριν το Grexit.

Ο Ολλανδός πολιτικός εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Όπως εξηγεί, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ευελιξία να εφαρμόσει μία πιο κοινωνική πολιτική υπογραμμίζοντας, όμως, ότι δεν θα πρέπει να επαναλάβει στο μέλλον τα σφάλματα του παρελθόντος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνει αυτοκριτική

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχεται πως έγιναν λάθη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και από την πλευρά των Ευρωπαίων οι οποίοι – όπως εξηγεί – αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν μηχανισμούς απέναντι στην κρίση.

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μία διαφορετική πολιτική, αφού τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ενώ έγιναν πολλά λάθη από τους Έλληνες πολιτικούς και πριν από την κρίση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες και στους Γερμανούς για την καθυστέρησή τους να αποδεχθούν την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν. Επισημαίνει πως, αν και δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες μακριά από τα εθνικά κοινοβούλια, η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι αποκαλυπτικός και για το παρασκήνιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση το α’ εξάμηνο του 2015, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την διαχείριση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, είχε απευθείας επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Ουσιαστικά, δήλωσε πως όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο Βαρουφάκης.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup αναφέρεται παράλληλα και στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και περιγράφει πως αμέσως μετά το επεισοδιακό φινάλε ο Γιάνης Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στην πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώνει πως παραμένει άγνωστο εάν όντως ήταν σοβαρή ή έγινε για να ασκηθεί πίεση στη χώρα μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός, πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κάνει μια πρόταση, την εννοεί.

Η συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μεταδοθεί απόψε, στις 24:00 από την τηλεόραση του ΑΝΤ1. Αποσπάσματα προβλήθηκαν νωρίτερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού στις 20:00.

πηγή: ANT1

#TAGS MM