Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Νταβός: Η πιο μεγάλη… μέρα του Τσίπρα – Βλέπει Λαγκάρντ, Λιου και… Σόιμπλε

Νταβός: Η πιο μεγάλη… μέρα του Τσίπρα – Βλέπει Λαγκάρντ, Λιου και… Σόιμπλε

“Όλα τα λεφτά” είναι οι σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και ιδίως η συνάντηση του στις 3.45 μ.μ. με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και στις 6.00 μ.μ. με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τα βλέμματα συγκεντρώνει η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού σε πάνελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 11:15.

Και οι δύο πλευρές, η Ουάσιγκτον με τις δύο εκδοχές της και η Αθήνα προσέρχονται με στόχο να ξεκαθαρίσουν τους εκατέρωθεν στόχους τους:

– με την Αθήνα να επιδιώκει να διευκρινίσει αν το Ταμείο εξακολουθεί να επιμένει σε μέτρα που δεν μπορεί να “σηκώσουν” η κυβέρνηση και η κοινωνία, και αν πράγματι επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος,

– το Ταμείο για να διαπιστώσει αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως αν θα προωθήσει πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν για την παραμονή του στο πρόγραμμα.

Μέλη της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται στο Νταβός δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο για “αμερικάνικη παρέμβαση”, καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συναντηθεί σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Για πολλοστή φορά η Αθήνα ευελπιστεί στον αμερικάνικο παράγοντα, αλλά πλέον κρατά μικρό καλάθι, καθώς γνωρίζει ότι ο ρόλος του Βερολίνου είναι αποφασιστικός στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο αισιοδοξεί ότι…”τα εφόδια του Πρωθυπουργού στο Νταβός” με βάση και το χθεσινό αναλυτικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου με τα θετικά οικονομικά στοιχεία του 2015, μπορούν να πείσουν τους δανειστές για τις προθέσεις αλλά και τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε